The Netherlandschevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

Verspillingsvrij koken voor 1 persoon: 5 praktische tips

Kook jij ook vaak alleen voor jezelf? En hou je dan ook wel eens ingrediënten over die, ondanks jouw goede bedoelingen, uiteindelijk toch in de prullenbak belanden? Dat is verleden tijd. Met deze 5 praktische tips zet je vanaf nu de lekkerste eenpersoonsmaaltijden op tafel zónder voedselverspilling.


  1. Plan je maaltijden 

Bedenk aan het begin van de week wat je allemaal wil gaan eten en doe op basis daarvan inkopen. Zo voorkom je niet alleen voedselverspilling, maar kan je ook nog rekening houden met de aanbiedingen in de supermarkt. Is courgette deze week 2 halen, 1 betalen? Dan eet je dat op maandag door de pasta, dinsdag in de courgettesoep voor de lunch en donderdag wok je het laatste beetje mee.

2. Kook voor meerdere avonden

In de supermarkt worden weinig eenpersoonsverpakkingen verkocht. Zo komt het als snel voor dat je verse producten overhoudt. Een makkelijke oplossing hiervoor is dat je meerdere porties maakt en zo alle ingrediënten opgebruikt. De overgebleven porties eet je op een andere dag van de week of je vriest het in


3. Doe boodschappen op de markt

Heb je geen zin om een paar dagen achter elkaar hetzelfde gerecht te eten of is je vriezer niet heel groot? Ga dan vaker boodschappen doen op de markt. Hier kun je zelf de porties bepalen en koop je precies wat je nodig hebt voor jouw eenpersoonsmaaltijd.

4. Vermijd gerechten met veel (ongebruikelijke) ingrediënten

Voor sommige recepten heb je heel veel ingrediënten nodig. Vaak zitten daar ook nog producten bij die je niet zo vaak gebruikt en dus niet standaard in je keukenkastje staan. Wanneer je voor jezelf kookt is de kans dan ook groot dat deze ingrediënten over de datum zijn gegaan voor je ze weer nodig hebt. Probeer je hier bewust van te zijn voordat je inkopen doet. Heb je alle ingrediënten écht nodig of kan je ze misschien vervangen door producten die je nog hebt staan?


5. Kook met restjes

Hou een avond in de week vrij waarop je al je restjes gaat opmaken. Maak bijvoorbeeld een soep of quiche met alle overgebleven groenten of maak mayonaise van de broccoli stronk. Op onze Instagram pagina vind je de lekkerst antiverspillingsrecepten! 

Trek naar meer?