5x variëren met aardappelen

4 months ago

Ben jij op 27 juni aardappelen komen scheppen van een van de aardappelbergen? Heb jij thuis nu kilo’s aardappelen liggen? Ben je ten einde raad omdat je al meer dan een week lang elke dag aardappelpuree eet? Geen paniek, wij hebben een aantal simpele maar overheerlijke aardappel recepten op een rij gezet zodat je lekker kan blijven variëren.


Fried Potatoes

Friet

Laten we maar meteen met de meest voor de hand liggende variant beginnen: frietjes! Het zelf maken van friet is niet moeilijk maar je moet wel weten hoe het moet. Wist je namelijk dat je friet twee keer frituurt? Volg onderstaand recept en je zet binnen no time een portie heerlijke friet op tafel.

Dit heb je nodig:

  • Aardappelen (zoveel als je zelf nodig denkt te hebben)
  • Frituur/pan

  • Olie

Aan de slag:

  1. Schil de aardappelen.
  2. Snijd de aardappelen over de lengte en snijd deze in frieten van ongeveer 1 tot 1.5 cm.

  3. Doe de gesneden frieten in een pan met lauwwarm water tot het water troebel is. Zo trekt het zetmeel eruit en blijven je frieten later niet aan elkaar plakken.

  4. Laat de frieten vervolgens goed uitlekken.

  5. Bak de frieten op 140 graden in 5 minuten goudgeel.

  6. Laat de friet afkoelen

  7. Bak de friet vervolgens op 190 graden in 5 minuten krokant en bruin op 190 graden.


Prei Aardappel Soep - Gratis foto op Pixabay

Aardappelsoep met prei

Deze ligt iets minder voor de hand maar is zeker niet minder lekker. Een overheerlijke maaltijdsoep die goed vult. Lees snel hoe je ‘m klaarmaakt.


Dit heb je nodig voor 8 porties:

  • 1 kg aardappelen, in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels boter

  • 3 grote preien, fijngehakt

  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt

  • zout, naar smaak

  • peper naar smaak

  • 1,5 liter groentebouillon

  • 480 ml water

  • 2 takjes verse tijm

  • 1 laurier

  • 10 gr verse bieslook

  • hete saus naar smaak


Aan de slag:

  1. Smelt boter op middelhoog vuur in een grote pan. Voeg de gehakte prei toe en meng het met de boter.

  2. Dek de pan af en zet het vuur lager. Kook ongeveer 10 minuten tot de prei zacht is geworden.

  3. Verhoog het vuur tot gemiddeld hoog. Voeg knoflook, aardappelen, zout en peper toe. Kook 1 minuut en voeg dan groentebouillon, water, tijm en laurier toe. Breng dit samen aan de kook.

  4. Zet het vuur weer lager en dek de pan af met een deksel en laat 15 minuten sudderen tot de aardappelen zacht zijn en gemakkelijk met een vork kunnen worden gepureerd.

  5. Haal de tijm en laurier uit de pan.

  6. Gebruik een staafmixer of een blender om de soep glad te mengen.

  7. Roer de bieslook en hete saus erdoor (optioneel).

  8. Laat 2 minuten afkoelen en serveer.