Welk voedsel wordt verspild?

Alle soorten voedsel worden verspild!

Of het nu fruit, knollen of vlees betreft, ieder bestaand voedselproduct wordt in bepaalde mate verspild. Daarom is het interessant om erachter te komen hoeveel er van iedere categorie wordt verspild ten opzichte van de totale hoeveelheid voedselafval. Groente en fruit hebben hierin het grootste aandeel. Als we kijken naar de hoeveelheid voedsel die wordt geproduceerd en het aandeel berekenen dat per categorie wordt verspild, zien we dat ongeveer de helft van alle fruit, groente, wortelen en knollen in de voedseltoeleveringsketen wordt verspild, terwijl een derde van alle vis en schaaldieren ons bord niet halen.


De totale hoeveelheid voedselafval per voedselcategorie

Wereldwijd verspillen we op dit moment 1,555 miljoen ton aan voedsel per jaar (BCG, 2018)De gegevens worden echter nog interessanter als we in kaart brengen welke voedselcategorie het meeste wordt verspild, weergegeven als percentage van de totale hoeveelheid voedselafval.

  • Groente en fruit: 644 miljoen ton afval (42%) 
  • Granen: 347 miljoen ton afval (22%) 
  • Wortelen en knollen: 275 miljoen ton afval (18%)
  • Zuivel: 143 miljoen ton afval (9%)
  • Vlees: 74 miljoen ton afval (5%)
  • Oliehoudende zaden en peulvruchten: 50 miljoen ton afval (3%)
  • Vis en schaaldieren: 22 miljoen ton afval (1%)



Het percentage voedselafval per voedselcategorie

Wereldwijd produceren we op dit moment 4,678 miljoen ton aan voedsel per jaar, waarvan we een derde verspillen (BCG, 2018). Het wordt nu nog interessanter als we erachter komen hoeveel voedsel er in iedere categorie wordt geproduceerd om vervolgens te berekenen hoeveel daarvan we eigenlijk verspillen (FAO & National Geographic, 2016)Volgens deze gegevens wordt ongeveer de helft van alle groente, fruit, wortelen en knollen in de voedselketen verspild.

  • Groente en fruit: 1400 miljoen ton geproduceerd (46% afval)
  • Granen: 1197 miljoen ton geproduceerd (29%) 
  • Wortelen en knollen: 598 miljoen ton geproduceerd (46%)
  • Zuivel: 841 miljoen ton geproduceerd (17%)
  • Vlees: 352 miljoen ton geproduceerd (21%)
  • Oliehoudende zaden en peulvruchten: 227 miljoen ton geproduceerd (22%)
  • Vis en schaaldieren: 63 miljoen ton geproduceerd (35%)



Meer informatie over voedselverspilling in iedere categorie

Nu we weten hoeveel voedsel er per categorie wordt geproduceerd en verspild, is het verstandig om dieper in de statistieken, de oorzaken en de hoeveelheden afval per categorie te duiken. Alle grafieken zijn gebaseerd op gegevens van BCG en FAO & National Geographic


Groente en fruit

  • Er wordt meer dan 17 miljard kg verse groente en fruit per jaar verspild door huishoudens in de EU - 35,3 kg verse groente en fruit per persoon per jaar, waarvan 14,2 kg vermijdbaar is. Gemiddeld wordt 29% van de groente en fruit die door huishoudens in de EU worden gekocht, verspild (De Laurentiis et al., 2018)
  • Ieder jaar wordt er naar schatting 50 miljoen ton aan geteelde groente en fruit in Europa weggegooid, omdat de producten een verkeerde afmeting of vorm hebben. Dit betekent dat een derde van de geoogste producten het supermarktschap nooit bereikt (The University of Edinburgh, 2018)
  • Maximaal twee vijfde van alle groente- en fruitgewassen wordt verspild omdat ze er 'lelijk' uitzien (The Guardian, 2013)


Tomaten: In Australië werd bijna 90% van de eetbare tomaten weggegooid op basis van hun uiterlijk (The Guardian, 2017), terwijl er in het VK alleen al dagelijks 1,2 miljoen hele tomaten worden weggegooid (WRAP, 2018)

Bananen: Uit een recent Zweeds onderzoek bleek dat de banaan de meest verspilde fruitsoort in winkels is door bruine plekken of kleine kneuzingen (Mattsson et al., 2018). In het VK worden er dagelijks 1,4 miljoen bananen weggegooid (The Guardian, 2017)

Appels: Naar schatting worden er wereldwijd 3,7 biljoen appels per jaar weggegooid (FAO, 2012) 


Granen

Rijst: Goed voor meer dan de helft van de weggegooide granen in Japan, China en Zuid-Korea en 72% van de verloren of weggegooide granen in Zuid- en Zuidoost-Azië, een totaal van 149,7 miljoen ton (FAO, 2013)

Brood: Er worden dagelijks 20 miljoen sneetjes brood weggegooid in het VK (WRAP, 2018). In Duitsland belandt 19% van de producten in de prullenbak. Dit betekent 1,7 miljoen ton per jaar en staat gelijk aan 398.000 hectare landbouwgrond (groter dan het eiland Mallorca) en 2,46 miljoen ton verspilde uitstoot in het proces (WWF, 2018). In Nederland worden er dagelijks 435.000 broden weggegooid. Dit staat gelijk aan 127 miljoen kilo brood per jaar (BroodNodig, 2019), terwijl uit een andere studie bleek dat 25% van de klanten hun brood niet opeet voordat het bederft (Opinium Research, 2015)


Wortelen en knollen

Aardappelen: De helft van alle verse aardappelen die dagelijks worden gekocht door Britse huishoudens wordt weggegooid: 5,8 miljoen per dag voor een onthutsend bedrag van £230m per jaar (The Guardian, 2017).

Wortelen: Er wordt jaarlijks 60.214 ton wortelen geproduceerd in Zwitserland, maar er gaat ongeveer 30% van de productie verloren tijdens de verwerking door schade aan de wortelen (gekrast of gebroken), inefficiënte sortering en overmatig strenge kwaliteitsstandaarden (Kreft 2013). In totaal haalt 25-30% van de wortelen de supermarkt niet door fysieke of uiterlijke afwijkingen (FAO, 2019).


Zuivel

Yoghurt: 17% van alle yoghurt wordt verspild. Dit staat gelijk aan 1,5 miljoen ton op jaarbasis. 50% van de door de consument weggegooide yoghurt zit nog in een ongeopende verpakking (Chr.Hansen, 2019).

Melk: 90% van de melkverspilling in het VK wordt door huishoudens veroorzaakt, met 290.000 ton afval per jaar. Dit is meer dan 230 miljoen liter melk in het hele land of 8,7 liter per huishouden (WRAP, 2018).


Vlees

Huishoudens verspillen ongeveer 570.000 ton vers vlees op jaarbasis, met een waarde van €1.400 miljoen, terwijl circa de helft daarvan nog bruikbaar is. Het betreft ongeveer 50 miljoen kippen, 1,5 miljoen varkens en 100.000 runderen. Wereldwijd zijn dit bijna 12 miljard dieren: een buitensporige hoeveelheid levende wezens die alleen maar worden geboren om vervolgens te worden verspild (Oakeshott & Lymbery, 2014)


Oliehoudende zaden en peulvruchten


Vis en schaaldieren

  • 8% van de vis die wereldwijd wordt gevangen, wordt teruggegooid in de zee (in de meeste gevallen zijn ze dood, stervende, of flink beschadigd) en dit komt neer op ongeveer 3 miljard Atlantische zalmen (FAO, 2018)
  • Industriële visserijen zijn alleen al verantwoordelijk voor het terugdumpen van bijna 10 miljoen ton uitstekende vissen per jaar in de oceaan, genoeg om 4500 Olympische zwembaden mee te vullen (Zeller et al., 2017)
  • Er wordt jaarlijks maar liefst 2 miljard pond aan vis weggegooid door visserijen in de VS, met een totale jaarlijkse waarde van ten minste $1 miljard. Hierdoor kunnen de leeggeviste visbestanden zich moeilijk herstellen (Oceana, 2014)

  • Een op de drie vissen die wordt gevangen, belandt nooit op je bord. Deze vissen worden overboord gegooid of bederven voordat ze kunnen worden gegeten (FAO, 2018)