Waar wordt voedsel verspild?

Voedsel wordt overal ter wereld verspild

De mens is afhankelijk van voedsel om te overleven. In iedere hoek van de wereld wordt voedsel verspild om verschillende redenen en onder verschillende, uiteenlopende omstandigheden. 


Ontwikkelingslanden

Ontwikkelingslanden hebben te maken met meer onbedoelde verliezen na de oogst, aan het begin van de waardeketen, te wijten aan ontoereikende technologie, transportinfrastructuur, opslag- en koelfaciliteiten en extremere weersomstandigheden.

  • De ontwikkelingslanden hebben een aandeel van 44% in het wereldwijde voedselafval en -verlies (Lipinski et al., 2013)
  • In ontwikkelingslanden vindt 40% van de verliezen plaats tijdens de oogst en op verwerkingsniveau (FAO 2016)
  • Interventies in deze systemen richten zich op training en het upgraden van de technische capaciteit om verliezen te reduceren, efficiëntie te verhogen en de arbeidsintensiteit van de gebruikte technologieën te verlagen (Parfitt et al., 2010)


Ontwikkelde landen

Ontwikkelde landen hebben het grootste aandeel van voedselverspilling richting het einde van de waardeketen, omdat voedsel overvloedig wordt en consumenten kritischer, welvarender en verspillender zijn.

  • 40% van de verspilling vindt plaats op winkeliers- of consumentenniveau (FAO 2016)
  • Consumenten in rijke landen verspillen jaarlijks bijna net zoveel voedsel – 222 miljoen ton – als de volledige netto voedselproductie in sub-Saharisch Afrika – 230 miljoen ton (Gustavsson et al., 2011)
  • De jaarlijkse hoeveelheid afval per persoon van consumenten in Europa en Noord-Amerika bedraagt 95 - 115 kg (Gustavsson et al., 2011)
  • Er wordt 89 miljoen ton per jaar verspild in de EU (173 kg per persoon) (Fusions, 2016)
  • Het totale aandeel voedselverlies of -verspilling varieert van 15% tot 25% in de meeste regio's. De enige uitzonderingen zijn Noord-Amerika en Oceanië waar verlies en verspilling ongeveer 42% van al het beschikbare voedsel uitmaakt (Lipinski et al., 2013)


Landspecifieke statistieken

De cijfers zijn onthutsend. Er wordt jaarlijks een verbazingwekkende hoeveelheid voedsel verspild overal ter wereld, vooral als we kijken naar de cijfers 'per persoon'.


Noord-Amerika

  • Verenigde Staten 🇺🇸- 126 miljoen ton per jaar (415 kg per persoon) (CEC, 2017)
  • Canada 🇨🇦- 11,2 miljoen ton per jaar (303 kg per persoon) (Second Harvest, 2019)
  • Mexico 🇲🇽- 20 miljoen ton per jaar (155 kg per persoon) (FAO, 2018)


Europese Unie


Azië en Oceanië