Verwerkings- en inpakproces

Voedselverspilling tijdens het verwerkings- en inpakproces

Naar schatting wordt er wereldwijd 160 miljoen ton voedsel per jaar verspild tijdens het verwerkings- en inpakproces. Alleen in deze fase wordt er dus al 10% van de totale hoeveelheid voedsel dat wordt verspild in de voedselketen weggegooid. Dit biedt een economische kans van ruim € 115 miljard (BCG, 2018)Voedselverspilling kent veel verschillende oorzaken. Daarom hebben we een lijst gemaakt van de meest voorkomende oorzaken van voedselverspilling tijdens het verwerken en inpakken van voedsel. Dit hebben we gedaan op basis van beschikbare literatuur, rapporten en bronnen.


De belangrijkste oorzaken van voedselverspilling in deze fase:

  • Kwaliteitsnormen en productspecificaties (eliminatie van ondermaatse producten)
  • Snijresten en bijproducten tijdens gestandaardiseerde verwerking
  • Gebrek aan verwerkingfaciliteiten en -apparatuur
  • De overtuiging dat 'weggooien goedkoper is dan hergebruik'
  • Productveranderingen en machineherkalibratie/-herinitialisatie


Als je een probleem hebt of kans ziet waarmee we kunnen helpen, horen we het graag. Aarzel niet om contact met ons op te nemen.