Verwerken en opslaan

Voedselverspilling tijdens het verwerken en opslaan van voedsel

Naar schatting wordt er wereldwijd 350 miljoen ton voedsel per jaar verspild tijdens het verwerken en opslaan van voedsel. Alleen in deze fase wordt er dus al 23% van al het voedsel dat wordt verspild in de voedselketen weggegooid. Hier ligt een economische kans van € 106 miljard (BCG, 2018)Voedselverspilling in de voedselketen kent veel verschillende oorzaken . Daarom hebben we een lijst gemaakt van de meest voorkomende oorzaken van verspilling tijdens het verwerken en opslaan van voedsel. Dit hebben we gedaan op basis van beschikbare literatuur, rapporten en bronnen.


De belangrijkste oorzaken van voedselverspilling in deze fase:

  • Hardhandige behandeling tijdens het laden en ontladen van producten
  • Gebrek aan optimale bewaar- en koelfaciliteiten (capaciteit, infrastructuur en apparatuur)
  • Onjuiste keuze voor opslagfaciliteiten en inventarisbeheer
  • Onjuiste behandeling van temperatuursgevoelige producten
  • Onredelijke houdbaarheidsetiketten zoals de 'Minimale houdbaarheid bij ontvangst'


Als je een probleem hebt of kans ziet waarbij we kunnen helpen, horen we het graag. Aarzel niet om contact met ons op te nemen.