Distributie en winkels

Voedselverspilling tijdens distributie en in winkels

Naar schatting wordt er wereldwijd 200 miljoen ton voedsel per jaar verspild tijdens de distributie van voedsel en in winkels. Alleen in deze fase wordt dus al 13% weggegooid van de totale hoeveelheid voedsel dat wordt verspild in de voedselketen. Hier ligt een economische kans van € 185 miljard (BCG, 2018)Voedselverspilling in de voedselketen kent veel verschillende oorzaken. Daarom hebben we een lijst gemaakt van de meest voorkomende oorzaken van voedselverspilling in supermarkten en de horecasector. Dit hebben we gedaan op basis van beschikbare literatuur, rapporten en bronnen.

De belangrijkste oorzaken van voedselverspilling tijdens distributie:

  • Gebrek aan traceerbaarheid en overzicht tussen verschillende partijen
  • Gebrek aan datatraceersystemen of een gesynchroniseerd informatiekanaal
  • Hardhandige behandeling tijdens het laden en ontladen van producten
  • Gebrek aan temperatuurregeling en toezicht op tijds- en temperatuurgevoelige producten
  • Verkeerde keuze van containers, transportmodus of opslagfaciliteiten

De belangrijkste oorzaken van voedselverspilling in winkels:

  • Regelmatige vervanging van de voorraad en het grote productaanbod in de schappen
  • Verpakkingsformaten die niet aantrekkelijk zijn voor consumenten
  • De onvoorspelbaarheid en uitdagingen in het voorspellen van de vraag van de consument
  • Overbevoorrading en gebrek aan opslagfaciliteiten
  • Verkeerde interpretatie van de houdbaarheid van een product
  • Gedateerde promotionele, beschadigde en impopulaire producten
  • De beschikbaarheid van kant-en-klare producten


 Wil je met ons samenwerken? Neem dan contact met ons op.