Consumptie

Voedselverspilling in huishoudens en horecagelegenheden

Naar schatting wordt er wereldwijd 340 miljoen ton voedsel per jaar verspild op consumptieniveau. Alleen in deze fase wordt dus al 22% van al het voedsel dat wordt verspild in de toeleveringsketen weggegooid. Dit biedt een economische kans van € 422 miljard (BCG, 2018)Voedselverspilling in de toeleveringsketen kent veel verschillende oorzaken. Daarom hebben we een lijst gemaakt van de meest voorkomende oorzaken in huishoudens en horecagelegenheden (restaurants, hotels, etc.) op basis van beschikbare literatuur, rapporten en bronnen.

De belangrijkste oorzaken van voedselverspilling in huishoudens:

  • Te grote porties
  • Geen boodschappenlijstjes 
  • Verwarring omtrent houdbaarheidsdata en voedseletiketten
  • Niet weten hoe voedsel bewaard moet worden
  • Restjes niet invriezen
  • Gebrek aan bewustzijn en/of kennis over voedsel en duurzaamheid


De belangrijkste oorzaken van voedselverspilling in horecagelegenheden:

  • Overmatige voorbereiding
  • Overvolle buffetten
  • Onjuiste en te grote porties
  • Niet standaard om klanten hun eigen restjes mee te laten nemen
  • Restjes na voorbereiding (bijv. garnering, schillen) en een gebrek aan hergebruik van de ingrediënten
  • Overmatige bestellingen, overbevoorrading en een gebrek aan opslagruimte


Hoe kun je het verschil maken? Ontdek het hier.