Plan vooruit en gebruik je creativiteit

Planning is van cruciaal belang

Door je maaltijden te plannen, een boodschappenlijstje te maken en ervoor te zorgen dat je niet teveel aankopen doet, kun je voedselverspilling thuis aanzienlijk verminderen. De handige tips hieronder zorgen ervoor dat je niet teveel voedsel overhoudt dat uiteindelijk wordt verspild.


“Overmatige aankopen (het kopen van onnodige producten, het groots inslaan van speciale aanbiedingen/afgeprijsde producten en impulsieve aankopen), onregelmatig winkelen en bulkaankopen dragen allemaal bij aan voedselverspilling in huis” 

(Ligon, 2014; WRAP, 2007)

Beheer je voorraad

Controleer welke producten je nog in de koelkast en kasten hebt. Met enig onderzoek en creativiteit kun je misschien wel de basisingrediënten voor een compleet gerecht bij elkaar verzamelen in je keuken en hoef je dus geen extra producten in te kopen.


Plan je winkelbezoek

Controleer welke dingen in je koelkast en kasten als eerste moeten worden gegeten. Plan je maaltijden zoveel mogelijk en maak een boodschappenlijstje dat je in de winkel kunt gebruiken, zodat je geen onnodige aankopen doet.Invriezen

We weten allemaal hoe moeilijk het is om continu een inschatting te maken van de perfecte hoeveelheid voedsel. Gelukkig kun je restjes altijd invriezen voor later, in één portie of meerdere kleinere eenpersoonsporties.


Maaltijdinspiratie

Er staan zoveel heerlijke recepten op internet en in kookboeken. Controleer wat er eerst moet worden gegeten, gebruik je creativiteit met de producten die je in huis hebt en het lukt je vast om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten.Koop sommige producten in grote hoeveelheden

Met een goede voorraad van gedroogde en ingeblikte producten in je kast kun je makkelijker gerechten bereiden met de bederfelijke producten in je koelkast. Je kunt deze producten dus in grote hoeveelheden inkopen en ernaar streven om bederfelijke producten zoveel mogelijk in kleinere hoeveelheden in te kopen.


Maak iedere week de restjes op

Restjes van een week zijn vaak voldoende voor een hele maaltijd. Laat je creativiteit los op de wekelijkse restjes en experimenteer met nieuwe gerechten. Ontdek nieuwe soorten pizza, salades of taarten!Ga niet voor koopjes

Hoe verleidelijk het ook is om afgeprijsde artikelen te kiezen, je koopt er vaak teveel van. En overmatige aankopen leiden tot verspilling. Dit betekent niet dat je niet kunt profiteren van goede aanbiedingen, maar koop alleen wat je echt nodig hebt.


Doe geen boodschappen als je trek hebt!

Boodschappen doen met een lege maag is geen goed idee...we weten allemaal waar dat toe leidt.