Gebruik alles van je eten

Beschouw je keuken als een laboratorium

Het draait allemaal om creativiteit in je keuken en weten welke mogelijkheden er zijn om eten te hergebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Koken is experimenteren, dus hier vind je inspiratie voor het gebruik van de productonderdelen die normaal gesproken worden weggegooid.


“Een bepaald ingrediënt kan overbodig zijn voor de bereiding van het ene gerecht, maar voor een ander gerecht juist bijzonder goed van pas komen”

 (WRAP, 2013)


Wat kan ik doen met mijn bladen en schillen?

Voedingswaarde: bevatten antioxidanten, vezels en andere gezonde eigenschappen (Healthline, 2019)

Kookwaarde: de perfecte basis voor je bouillons, sauzen of soepen



Wat kan ik doen met mijn stengels en stelen?

Voedingswaarde: bevat ruim voldoende vezels, vitamine C en calcium (Livestrong, 2019)

Kookwaarde: schil ze en gebruik ze als basis voor je volgende sauzen, meng ze door de soep of gebruik ze als gezonde stengels bij je dips



Wat kan ik doen met producten die niet lang meer houdbaar zijn?

Voedingswaarde: voedselproducten kunnen hun consistentie verliezen, maar nog steeds voedzaam zijn

Kookwaarde: verwijder de beurse plekken van het product en gebruik de rest om heerlijke smoothies en soepen van te maken


Ben je op zoek naar lekkere recepten? Hier vind je inspiratie.