Bewaar je eten op de juiste manier

Voorkom voortijdige rijping en verrotte producten

De slimste manier om voedselverspilling in je koelkast te voorkomen is zonder twijfel weten wat je in huis hebt, waar het ligt en hoe je het moet bewaren.


“Twee derde van het huishoudelijke afval is te wijten aan voedsel dat niet op tijd wordt gebruikt en wordt verspild”

(NRDC, 2012)


Bewaar op kamertemperatuur

De meeste gedroogde en ingeblikte producten zijn voorzien van bewaarinstructies op de verpakking, terwijl dit bij versproducten niet altijd het geval is. Hier zijn dus een paar handige tips (McGee, 2004):

  • Brood kan het beste worden bewaard op een donkere, droge plek. Bij voorkeur in een luchtdichte zak of bak
  • Bewaar je eieren in een luchtdichte verpakking op een plank in de koelkast, niet in de deur
  • Aardappelen kunnen het beste worden bewaard op een droge, donkere plek
  • Tropisch en subtropisch voedsel, zoals tomaten, meloenen, aubergine, bananen en pepers kunnen het beste worden bewaard op kamertemperatuur


Gekoeld bewaren

De koelkast opgeruimd houden kost moeite, maar zo weet je zeker dat je niets vergeet.

  • ‘Eat me first-etiketten’ zijn een effectieve manier om prioriteit te geven aan de producten in je koelkast
  • Pas de First In First Out-rotatiemethode toe door nieuwere producten achter in de koelkast te leggen en oudere producten vooraan
  • Probeer zoveel mogelijk ruimte over te laten, zodat de lucht in alle delen van de koelkast kan circuleren
  • Als je koelkast vol is, geef dan om veiligheidsredenen prioriteit aan de producten die gekoeld moeten worden
  • Meng geen fruit, groente en vlees met elkaar om het risico op kruisbesmetting te voorkomen


Begrijp de indeling van je koelkast en verleng de houdbaarheid van je producten

  • Lagere planken: vlees en vis
  • Bovenste planken: restjes, dranken en yoghurt
  • Laden met een lage luchtvochtigheid: groene groenten, wortelen
  • Laden met een hoge luchtvochtigheid: fruit, kruiden, champignons
  • Deur: sauzen


Bewaar in de vriezer

Vries je restjes en versproducten waarvan je weet dat je ze de komende dagen niet zal eten, in. Invriezen voorkomt dat micro-organismen groeien en vertraagt de enzymactiviteit die verantwoordelijk is voor voedselbederf. Dit verlengt de houdbaarheid van voedsel, zolang het vóór de uiterste consumptiedatum wordt gedaan.

  • Stel je vriezer in op -18°C
  • Verdeel in meerdere porties die afzonderlijk kunnen worden ontdooid
  • Gebruik bakjes (bij voorkeur van helder glas) om je product vacuüm te verpakken
  • Plak er een etiket op met informatie over de inhoud en de datum waarop je het in de vriezer hebt gelegd
  • Maak een lijst met de producten in je vriezer, zodat je ze niet vergeet


Zorg ervoor dat je gerechten of producten volledig ontdooit, en consumeer ze dan binnen 24 uur. Je kunt je voedsel op drie verschillende manieren ontdooien: met behulp van de magnetron, koud water of de koelkast.

Vergeet niet dat ontdooid voedsel direct moet worden gekookt. Als je van gedachten verandert, kun je het alleen opnieuw invriezen nadat je het goed gekookt hebt.