Begrijp houdbaarheidslabels

Het verschil is cruciaal

Er zijn veel verwarrende en misleidende termen op het gebied van datumetiketten. Te Gebruiken Tot-data (TGT-data) zijn belangrijk om op te volgen, maar Tenminste Houdbaar Tot-data (THT) moeten op waarde worden geschat. Gebruik je zintuigen om erachter te komen of iets echt is bedorven. Het is belangrijk om het verschil in datumetikettering te begrijpen. We helpen je hier graag bij.


Houdbaarheidsdata zijn verantwoordelijk voor 10% van de 88 miljoen ton aan voedselverspilling in de Europese waardeketen (gelijk aan 3 tot 6 miljard euro)” 

(WRAP, 2015)


Te Gebruiken Tot (TGT)

Wat houdt het in? Ze geven aan dat het product tot deze datum veilig kan worden gegeten. De consumptie van het product na deze datum kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

Waar vinden we ze terug? Op gekoelde, verse en bederfelijke producten. 

Dus wat moet ik doen? Volg het advies op de verpakking na opening, zoals 'binnen drie dagen na openen consumeren', of zorg dat je het product invriest voor een langere houdbaarheid.


Tenminste Houdbaar Tot (THT)

Wat houdt het in? Ze geven aan dat het product tot deze datum van optimale kwaliteit is. Het product kan nog veilig worden geconsumeerd na deze datum, maar kan wat van zijn smaak of textuur zijn verloren. Het is slechts een inschatting van de fabrikant op welk moment het product van topkwaliteit is.

Waar vinden we ze terug? Op een breed scala aan diepgevroren, gedroogde, ingeblikte en geconserveerde voedselproducten.

Dus wat moet ik doen? De houdbaarheidsdatum is alleen van toepassing als je het product conform de instructies op het etiket bewaard (bijv: bewaar op een koele, droge plek). Behandel het product na openen als een versproduct en volg adviezen, zoals 'binnen drie dagen na openen consumeren', op.

Gebruik je zintuigen om te bepalen of een product met een THT-datum nog eetbaar is. Sommige producten kunnen beschimmeld raken, zuur smaken of een onaangename geur hebben. Beoordeel zelf de kwaliteit door te kijken, te ruiken en te proeven.


Producten met een THT-datum zijn meestal droog, bevroren, ingeblikt of ingemaakt. Maar ook melk en eieren kunnen zijn voorzien van een THT-datum en het kan moeilijk zijn om in te schatten of ze zijn bedorven. Bekijk onderstaande video om erachter te komen of een ei bedorven is.'Aanbieden tot' of ‘uiterste verkoopdatum’

Wat houden ze in? Deze data zijn niet wettelijk verplicht en zijn voor jou ook niet belangrijk om naar te kijken. Winkeliers gebruiken deze data slechts als richtlijn voor voorraadrotaties.

Waar vinden we ze terug? Op een breed scala aan producten.

Dus wat moet ik doen? Negeer deze data; ze zeggen niets over de houdbaarheid van het product.


Wil je meer informatie over de activiteiten van Too Good To Go op het gebied van datumetikettering? Bekijk onze initiatieven hier.