Leeftijdscategorie 14-16 jaar

Pakket voor leeftijdscategorie 14-16 jaar

Door jonge leerlingen op een leuke en innovatieve manier iets bij te brengen over voedselverspilling, geef je ze de juiste vaardigheden om een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor onze aarde. Daarom hebben we een onderwijspakket samengesteld voor leerlingen van 14-16 jaar met op voedselverspilling toegespitst materiaal. Hoe ontstaat het, wat is het en wat doen we om het te verminderen?

In het pakket vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over voedselverspilling, praktische ervaringen met voedselverspilling in je omgeving en handige kennis over de beste manier om met voedselafval om te gaan. Het pakket bestaat uit oefeningen, artikelen, casussen, quizzen en nog veel meer zodat de leerlingen creatief aan de slag kunnen met een wereldwijd probleem dat iedereen aangaat. 

De leerlingen doen aan de hand van de materialen brede kennis op over het verminderen van voedselverspilling in huis, leren hoe ze het verschil kunnen maken, denken na over de kennis die ze hebben opgedaan en maken een plan voor de toekomst.

Je kunt alle materialen gebruiken of deze naar keuze inzetten.




De bananenreis

Categorie: Waar komt het voedsel vandaan?

Duur: 45 minuten

De banaan legt een lange weg af van boer tot bord. Met deze oefening kom je op een leuke manier meer te weten over deze reis.

De leerlingen worden gevraagd omschrijvingen en illustraties aan elkaar te koppelen en deze in de juiste volgorde te plaatsen.


Download de docentengids

Download studiemateriaal




Voedselketen

Categorie: Waar komt het voedsel vandaan?

Duur: 60 minuten

De reis die voedsel aflegt van boer tot bord wordt ook wel de voedselketen genoemd.

Tegenwoordig wordt voedsel over langere afstanden en naar verschillende continenten getransporteerd. Dit betekent dat de eindconsument niet in verbinding staat met de bron en dat de voedselketen steeds langer en gefragmenteerder wordt. Om meer te weten te komen over voedselverspilling en -verlies, moeten we begrijpen waar het voedsel oorspronkelijk vandaan komt.


Download de docentengids

Bekijk het artikel




De FAQ

Categorie: Wat is voedselverspilling?

Wil je meer weten over voedselverspilling, de movement en Too Good To Go?

Bekijk hier de antwoorden op de meest gestelde vragen die we van leerlingen ontvangen.


Ga naar de FAQ




Poster over voedselverspilling

Categorie: Wat is voedselverspilling?

Duur: 25 minuten

De poster geeft een aantal van de gevolgen die voedselverspilling heeft op onze samenleving weer en wat je kunt doen om voedselverspilling thuis te verminderen.

We hebben twee gidsen bijgevoegd met instructies voor gebruik in het onderwijs. 


Download docentengids

Download the poster




Voedselverspilling, een wereldwijd probleem

Categorie: Wat is voedselverspilling?

Duur: 90-120 minuten

Wat is voedselverspilling precies? In dit artikel worden de belangrijkste feiten over voedselverspilling en de manier waarop voedsel wordt verspild in de voedselketen weergegeven.

De leerlingen krijgen de kans om innovatief en creatief te zijn, te praten over manieren om het verschil te maken en na te denken over de opgedane kennis.


Download de docentengids

Bekijk het artikel

Bekijk het leerlingenwerkblad




De voedselverspillingsquiz

Categorie: Wat is voedselverspilling?

Duur: 25 minuten

Ken jij de feiten over voedselverspilling?

Speel de quiz en test je kennis. 

Een leuke manier om achter de schokkende feiten over voedselverspilling te komen!


Ga naar de quiz




Leeg je koelkast

Categorie: Voedselverspilling in huis

Duur: Introductie: 15 minuten. Duur oefening: minimaal één week.

Een geweldige manier om een project of les over voedselverspilling te starten.

De leerlingen moeten samen met hun familie de inhoud van hun koelkast opmaken, voordat ze weer boodschappen mogen doen. Klinkt eenvoudig? Het is moeilijker dan je denkt, maar het is ook een leuk experiment.


Download teacher's guide




Houd je voedselverspilling bij

Category: Voedselverspilling in huis

Duur: Introductie: 15 minuten. Duur oefening: minimaal één week.

Een geweldige manier om een project of les over voedselverspilling te starten.

Met deze oefening maken we leerlingen (en hun families) bewust van het feit dat de meeste voedselverspilling thuis plaatsvindt.

Deze oefening is het makkelijkst van de twee thuisopdrachten. Het gezin hoeft hiervoor zijn gewoontes niet aan te passen en de oefening kost minder moeite dan de “leeg je koelkast” opdracht.


Download de docentengids

Download het voedselverspillingslogboek



Koken met restjes

Categorie: Aan de slag met voedselverspilling

Duur: 60-120 minuten (of meer, afhankelijk van hoeveel en welke recepten je wilt maken)

We hebben allemaal producten achterin de vriezer of op ons aanrecht liggen die niet lang houdbaar meer zijn. Voor deze recepten maken de leerlingen gebruik van voedsel dat normaal gesproken wordt weggegooid. 

We hebben 11 simpele maar overheerlijke recepten verzameld!


Download de docentengids

Download het "goed om te weten" document

Download recepten



Het wereldwijde voedselverspillingsprobleem

Categorie: Aan de slag met voedselverspilling

Duur: een aantal dagdelen of een week (afhankelijk van de presentatiemedia)

Klaar voor een uitdaging?

Onze CEO Mette Lykke presenteert het voedselverspillingsprobleem en schetst een beeld van wat we van je verwachten.


Download de docentengids

Bekijk de casus




De verspillinginnovatiecasus

Categorie: Aan de slag met voedselverspilling

Duur: 60-180 minuten

Motiveer je leerlingen om innovatief te zijn! Too Good To Go werkt samen met veel bakkerijen, restaurants, supermarkten en meer. We proberen onze samenwerkingen continu uit te breiden en de krachten te bundelen met zoveel mogelijk partners in de strijd tegen voedselverspilling!


Download de docentengids

Bekijk de casus




Het lokale voedselverspillingsprobleem

Categorie: Aan de slag met voedselverspilling

Duur: 60-180 minuten

Motiveer je leerlingen om innovatief te zijn! We horen graag jullie ideeën over hoe we de strijd tegen voedselverspilling in jullie omgeving kunnen promoten en uitbreiden.


Download de docentengids

Bekijk de casus




Evaluatieformulier

Categorie: Wat kan ik nu doen?

Duur: 30 minuten

Wat heb je geleerd en wat zijn de volgende stappen?

We proberen antwoord te geven op deze vragen en we hebben een interactieve pdf gemaakt die je gemakkelijk deelt met je leerlingen.


Download de docentengids

Download het evaluatieformulier