Leeftijdscategorie 10-13 jaar

Pakket voor leeftijdscategorie 10-13 jaar

Het is heel belangrijk om leerlingen op jonge leeftijd te inspireren en aan te leren om goed voor onze aarde te zorgen. Daarom hebben we een onderwijspakket voor leerlingen van 10 tot 13 jaar samengesteld met informatie over voedsel en voedselverspilling. 

Met behulp van onderstaand materiaal neem je leerlingen mee op reis van boer tot bord. De focus ligt hierbij op voedselverspilling: hoe ontstaat het, wat is het en hoe kunnen we ervoor zorgen dat het stopt.

Het materiaal bevat oefeningen, quizzen, posters en recepten die je kunt gebruiken als compleet project of naar keuze kunt combineren.

We hebben de inhoud opgesplitst in vier hoofdcategorieën over voedselverspilling. Voor iedere categorie hebben we hulpmiddelen gecreëerd die je kunt gebruiken om de vraag te beantwoorden.




De bananenreis

Categorie: Where does the food come from?

Duur: 45 minuten

De banaan legt een lange weg af van boer tot bord. Met deze oefening kom je op een leuke manier meer te weten over deze reis.

De leerlingen worden gevraagd omschrijvingen en illustraties aan elkaar te koppelen en deze in de juiste volgorde te plaatsen.


Download de docentengids

Download studiemateriaal




Voedselketen

Categorie: Waar komt het voedsel vandaan?

Duur: 60 minuten

De reis die voedsel aflegt van boer tot bord wordt ook wel de voedselketen genoemd.

Tegenwoordig wordt voedsel over langere afstanden en naar verschillende continenten getransporteerd. Dit betekent dat de eindconsument niet in verbinding staat met de bron en dat de voedselketen steeds langer en gefragmenteerder wordt. Om meer te weten te komen over voedselverspilling en -verlies, moeten we begrijpen waar het voedsel oorspronkelijk vandaan komt.


Download de docentengids

Bekijk het artikel




De reis van voedsel

Categorie: Waar komt het voedsel vandaan?

Duur: 35 minuten

We zien iedere dag een ongelofelijk voedselaanbod in de supermarkt, maar waar komen deze producten allemaal vandaan? De oorsprong van ons voedsel en de reis die het heeft afgelegd zijn geen zaken waar we vaak over nadenken als we boodschappen doen. In deze oefening moeten de leerlingen de landen inkleuren waar de verschillende soorten producten vandaan komen.


Download de docentengids

Download studiemateriaal




Poster over voedselverspilling

Categorie: Wat is voedselverspilling?

Duur: 25 minuten

De poster geeft een aantal van de gevolgen die voedselverspilling heeft op onze samenleving weer en wat je kunt doen om voedselverspilling thuis te verminderen.

We hebben twee gidsen bijgevoegd met instructies voor gebruik in het onderwijs.


Download de docentengids

Download de poster




De voedselverspillingsquiz

Categorie: Wat is voedselverspilling?

Duur: 25 minuten

Ken jij de feiten over voedselverspilling?

Speel de quiz en test je kennis.

Een leuke manier om achter de schokkende feiten over voedselverspilling te komen!


Ga naar de quiz




De FAQ

Categorie: Wat is voedselverspilling?

Wil je meer weten over voedselverspilling, de movement en Too Good To Go?

Bekijk hier de antwoorden op de meest gestelde vragen die we van leerlingen ontvangen.


Ga naar de FAQ




Leeg je koelkast

Categorie: Voedselverspilling in huis

Duur: Introductie: 15 minuten. Duur oefening: minimaal één week.

Een geweldige manier om een project of les over voedselverspilling te starten.

De leerlingen moeten samen met hun familie de inhoud van hun koelkast opmaken, voordat ze weer boodschappen mogen doen. Klinkt eenvoudig? Het is moeilijker dan je denkt, maar het is ook een leuk experiment.


Download de docentengids




Houd je voedselverspilling bij

Category: Voedselverspilling in huis

Duur: Introductie: 15 minuten. Duur oefening: minimaal één week.

Een geweldige manier om een project of les over voedselverspilling te starten.

Met deze oefening maken we leerlingen (en hun families) bewust van het feit dat de meeste voedselverspilling thuis plaatsvindt.

Deze oefening is het makkelijkst van de twee thuisopdrachten. Het gezin hoeft hiervoor zijn gewoontes niet aan te passen en de oefening kost minder moeite dan de “leeg je koelkast” opdracht.


Download de docentengids

Download het voedselverspillingslogboek




Voedselinformatie en etiketten

Categorie: Aan de slag met voedselverspilling

Duur: 120 minuten. (afhankelijk van de afstand tot de dichtstbijzijnde supermarkt)

“Te Gebruiken Tot” data zijn belangrijk om op te volgen, maar “Ten Minste Houdbaar tot” data moeten nader worden beoordeeld. Gebruik je zintuigen om erachter te komen of iets echt is bedorven. De leerlingen gaan naar de dichtstbijzijnde supermarkt en krijgen praktische kennis over de verschillende soorten datumetikettering. 


Download de docentengids

Download het “goed om te weten” document



Koken met restjes

Categorie: Aan de slag met voedselverspilling

Duur: 60-120 minuten (of meer, afhankelijk van hoeveel en welke recepten je wilt maken)

We hebben allemaal producten achterin de vriezer of op ons aanrecht liggen die niet lang houdbaar meer zijn. Voor deze recepten maken de leerlingen gebruik van voedsel dat normaal gesproken wordt weggegooid.

We hebben 11 simpele maar overheerlijke recepten verzameld!


Download de docentengids

Download het “goed om te weten” document

Download de recepten