Bakkerijen

Voedselverspilling in bakkerijen

Too Good To Go telt in de 14 actieve landen ruim 12.866 aangesloten bakkerijen waar je heerlijke broodjes en lekkernijen kunt redden. Daarmee is het een van de populairste categorieën in de app! Waarom zouden we al dat overgebleven lekkers weggooien? De bakker stopt immers veel tijd, grondstoffen en liefde in het bakken van zijn broden. 


“In Nederland worden dagelijks 800.000 broden weggegooid”

(NOS, 2019)


Oorzaken van voedselverspilling

  • Regelmatige vervanging van de voorraad en het grote productaanbod in de schappen
  • De onvoorspelbaarheid van de vraag en de uitdaging om dit goed te voorspellen
  • Gebrek aan opslagfaciliteiten
  • Veel dagvers eten en producten met een relatief korte houdbaarheidSamen met bakkerijen gaan we de strijd aan tegen voedselverspilling*

  • 1287 bakkerijen in Nederland hebben zich bij Too Good To Go aangesloten om samen met consumenten de strijd tegen voedselverspilling aan te gaan 
  • Tot nu toe zijn er al 929.985 maaltijden gered
  • Dit staat gelijk aan 2.324.924 kilo aan bespaarde CO2-uitstoot

*Voor het laatst bijgewerkt in februari 2020


De casestudy: Emmerys biologisch koffiehuis en bakkerij

Bakkers staan iedere dag weer voor de uitdaging om versgemaakte cakejes, taarten, gebakjes, brood, bolletjes en handgemaakte broodjes te bakken. Veel producten zijn na 24 uur niet meer verkoopbaar, omdat de consument iedere dag vers brood verwacht. Daarom gooien bakkers hun producten vaak na een dag weg. Emmerys biologisch koffiehuis en bakkerij liep tegen dezelfde problemen aan en besloot daarom om voedselverspilling aan te pakken. Naast andere initiatieven om de hoeveelheid verspilling terug te dringen en restanten te gebruiken, werken ze ook samen met Too Good To Go. Via de app bieden ze overgebleven lekkers aan vóór sluitingstijd. Producten die normaal gesproken in de vuilnisbak zouden belanden, kunnen nu toch worden gegeten. Sinds het begin van de samenwerking in 2016 hebben 30 winkels al meer dan 144.910 maaltijden gered en daarmee 362.462 kilo CO2 uitstoot voorkomen!


Ben je ook een ondernemer en wil je aan de slag met Too Good To Go of heb je vragen over voedselverspilling in jouw bedrijf? Neem contact met ons op!