Zo vries je alle kerstrestjes in

Celine Poulussen

6 months ago

Ah, de vriezer ❄️ Die magische machine die de tijd stopt en ons op een later moment weer van een heerlijke maaltijd laat genieten. Dit onderschatte maar geweldige huishoudelijke apparaat wordt deze kerst je nieuwe beste vriend. En wij zijn hier om je te vertellen hoe je alles eruit haalt wat erin zit.

Tip vooraf: vries het eten in de portiegroottes die je wil opwarmen in. Eten één keer invriezen is geweldig, maar twee keer bevelen we niet aan. Daarom raden we je aan om het eten in kleine porties in te vriezen zodat je nooit meer hoeft te ontdooien dan je nodig hebt. Dat zou zonde zijn.

Wil je zeker weten dat je jouw eten op een veilige manier invriest en opwarmt? Lees dan ook even deze blog

Er zijn genoeg etenswaren waarvan we allemaal weten dat ze ingevroren kunnen worden. Maar er zijn ook nog genoeg producten die je zullen verrassen. We delen er een paar met jou die ons zelfs verrast hebben!


  1. Kaas

❄️ Harde kaas - 8 maanden (Parmezaan en Pecorino)
❄️ Halfharde kaas - 2 tot 8 maanden (Goudse kaas)
Zachte kaas - niet invriezen (mozzarella en brie)

Je hebt een flink stuk kaas op de kop getikt maar je krijgt het echt niet (zonder buikpijn) allemaal in 1 keer op. Geen zorgen! De meeste kazen kan je gewoon invriezen. Je hoeft de kaas enkel in een luchtdicht bakje te doen. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit iets afneemt.

Tip: Vind je het hard geworden kontje kaas niet meer lekker? Rasp deze helemaal op en je hebt kant-en-klare rasp voor je volgende lasagne.


2. Kruiden

❄️ 4 maanden 

Nat invriezen: basilicum, koriander, peterselie
Droog invriezen: munt, oregano, tijm & rozemarijn

Verse kruiden zijn heerlijk om mee te koken, maar de helft eindigt vaak verlept in de koelkast. Zonde, en gelukkig niet nodig. Verse kruiden zijn namelijk prima in te vriezen:

1. Hak de kruiden
2. Stop deze in een of meerdere ijsblokbakjes
3. Gooi er een beetje water/olijfolie bij (afhankelijk voor welk gerecht je ze later wil gebruiken).


3. Hummus

❄️ 4 maanden

Heb je zelf hummus gemaakt maar de hoeveelheid een beetje enthousiast ingeschat? Stop de hummus in een diepvriesbakje. Vul deze voor ¾ met jouw homemade hummus. Giet er vervolgens een dun laagje olijfolie overheen. Zo droogt de hummus niet uit en blijft het goed op smaak. Kant-en-klare hummus kan je ook invriezen, maar zorg dan wel dat je het overschept in een diepvriesbakje.

Maak de volgende keer dus gerust een extra portie!


4. Gekookte rijst (en pasta)

❄️ 2 maanden

Oeps, weer een inschattingsfout. Veel rijst over? Ook dit kan de vriezer in! Stop de nog stomende rijst in een luchtdicht bakje. Het is belangrijk om de rijst goed en snel af te koelen voordat je het in de koelkast of vriezer doet. Je kunt dit doen door de restjes in een bakje in koud water te zetten. Wanneer je de rijst ontdooit kan dit in de magnetron (met een scheutje water erbij). Het beste is om de rijst 5 uur op kamertemperatuur te laten ontdooien.


5. Noten

❄️ 2 jaar

Wel geschikt: amandelen en cashewnoten
Niet geschikt: pecan-, para- en walnoten

Wow! 2 jaar? That’s Nuts! Het beste is om verse noten (die je wil bewaren) in de vriezer te doen. Hierbij geldt:

🥜 ongezout is beter dan gezout
🥜 met schil is beter dan ongeschild
🥜 gebrand is beter dan ongebrand


6. Avocado’s

❄️ 6 maanden

Het is weer zover, íneens zit je weer met een netje overrijpe avocado’s. En je checkte ze nog wel elke dag! Avo voor ontbijt, lunch en avondeten? Niet nodig. Je kunt deze tropische traktatie gewoon invriezen.

Optie 1: Snijd ze door de helft, wip de pit eruit, besprenkel ze met citroensap en dek de helften goed af met huishoudfolie.
Optie 2: Pureer de vrucht tot guacamole en vergeet ook hier de citroensap niet.

Door het invriezen gaat de smaak en textuur wat achteruit. Je kunt de ontdooide avocado’s daarom goed verwerken in groene smoothies. Wist je al dat avocado ook heel erg lekker is als pastasaus?


7. Champignons

❄️ 3 maanden

Champi, champi! Champignons zijn luxe-paardjes, en vragen wat meer aandacht voordat ze de vriezer ingaan. Maar na de juiste behandeling zullen ze hun rijke smaak behouden:

1. Borstel ze goed schoon (vuil trekt bacteriën aan die het bedervingsproces versnellen)
2. Snijd ze in partjes of schijfjes
3. Bak, blancheer of sauteer ze
4. Vries ze zo droog mogelijk in


8. Dim sum

❄️3 maanden

Over het algemeen is er geen tweede leven weggelegd voor warme snacks, maar dim sum kan gelukkig wel tegen een beetje kou! Ingevroren dim sum heeft enkel een stoombadje nodig en smullen maar!


9. Gember

❄️3 maanden

Het gele goud, wij zijn er dol op. Wist je dat je ongesneden gember zich goed leent voor het vriesvak? Het is handig om van tevoren de gember al in stukjes te snijden maar je kunt de wortel ook bevroren raspen. Fluitje van een cent!

Op onze Instagram en blog vind je meer tips om Kerstmis langer te laten duren. Blijf op de hoogte!

Celine Poulussen