Zo houd je vers eten langer vers

We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan: een eenzame bruine appel op de fruitschaal of een vergeten bakje bruine champignons in de groentela die met heel veel schuldgevoel uiteindelijk tóch maar de vuilnisbak ingaan. Vers eten is heerlijk maar hoe zorg je ervoor dat je het zo lang mogelijk vers houdt? Om je op weg te helpen geven wij je een paar tips!


Bewaar het meeste fruit in de koelkast…

Het meeste fruit zoals appels, peren, perziken, nectarines, kiwi’s, druiven, aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen blijven het langst goed in de koelkast.



… maar haal exotisch fruit eruit!

Ondanks dat het meeste fruit het langst goed blijft in de koelkast, heb je die mooie fruitschaal toch niet voor niks gekocht. Het meeste exotische fruit en citrusvruchten zoals banaan, ananas, mango, meloen, guave, sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen kunnen niet zo goed tegen de kou en houden het dus langer vol op de fruitschaal. Eigenlijk best logisch, toch?



Verwijder de rotte appels

Wist je dat beschadigd fruit ander fruit aansteekt? Haal de rotte appels (pun intended) dus meteen bij het andere fruit vandaan. Daarnaast verspreiden bananen, appels, peren en perziken een gas (ethyleen) als ze rijpen. En dat versnelt ook de rijping van ander fruit. Wil je dit voorkomen, bewaar ze dan apart.



Uien </3 aardappels

Uien en aardappels gaan niet samen. Wanneer je ze samen bewaart, zullen de uien door het vocht uit de aardappels een stuk sneller bederven. Als je ze bewaart op een plek met goede luchtcirculatie kunnen uien wel 2-3 maanden goed blijven.



Geef de wortels een knipbeurt

Koop jij het liefst wortels zonder verpakking maar merk je dat deze niet zo lang goed blijven als de voorverpakte wortels? Geef je wortels een knipbeurt en verwijder het groene gedeelte van de wortels na aankoop. Hierdoor kunnen de wortels hun vocht beter vasthouden en blijven ze langer knapperig. Geen reden meer om voorverpakte wortels te kopen dus!



Verhuis de champignons een paar verdiepingen omhoog

Champignons worden ongelukkig van vocht. Leg ze daarom niet in de groentelade maar op een hogere plek in de koelkast. Daar is het minder koud en vochtig. Bewaar champignons altijd in een papieren zak. In een plastic zak worden ze sneller vochtig en gaan ze schimmelen.



Kaas gaat in de la

Nu je de champignons uit de groentela hebt gehaald, heb je plek over. Omdat de groentela net vochtig genoeg is, is dit de perfecte plek in de koelkast om kaas te bewaren. Door de kaas daarnaast in vetvrij kaaspapier of bakpapier te verpakken blijft ook de smaak en de kwaliteit het best behouden.



Blije eieren

Hoewel veel koelkastdeuren eierhouders hebben, is dit niet de plek om een ei te bewaren. Wil je een blij ei? Bewaar deze dan in de doos op een plekje achteraan op een plekje op het koelkastschap. Zo zorg je er voor dat het ei niet uitdroogt.



Broodnodige tip

Brood kun je het beste bewaren in een papieren zak omdat het brood dan kan ademen en minder snel uitdroogt. Voorgesneden brood droogt over het algemeen sneller uit dan een ongesneden brood. Je kan dus het beste een ongesneden brood kopen en de plakjes er dan zelf afsnijden. Daarbij zijn dikke plakken brood ook ontzettend lekker!



Bosje bloe.. eh.. basilicum

Hoewel in bakjes verpakte basilicum in de winkel in het koelvak bewaard wordt, blijven ze buiten de koelkast langer goed. Zet de blaadjes in vaasje met water. Zo gaan ze zeker een paar dagen mee! 

Celine Poulussen

Categorieën

Download de app

Houd je van lekker eten, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in tegen voedselverspilling? Download de app en doe mee!

App Store
Google Play