Zo check je dus of fruit en groenten rijp zijn

Ben jij zo iemand die avocado's in de supermarkt fijnknijpt om te checken of ze rijp zijn? Stop dan met zo iemand zijn 💚 Wanneer vijf verschillende mensen in fruit en groenten knijpen blijven er alleen maar beurse oneetbare producten over. Zonde toch? Geen zorgen, wij leren je hoe checkt of vruchten rijp zijn zonder er in te knijpen. Kortom: met deze tips helpen we je jouw leven te beteren!


🥑Avocado

Laten we maar meteen aftrappen met deze populaire jongen. Wil je weten of een avocado klaar is om gegeten te worden? Check dan de pit (eigenlijk het steeltje) bovenop de avocado. Wanneer je het steeltje verwijdert en er een bruin kuiltje achterblijft, is je avocado niet goed. Blijft er een heldergroen kuiltje over, dan heb je een goede en rijpe avocado te pakken!

🍍Ananas

Het is sowieso best moeilijk om in een ananas te knijpen maar we geven je toch een paar tips hoe je wél kunt checken of ‘ie rijp is. Er zijn namelijk een paar verschillende opties: 

  • Check de kleur van de schil. Deze moet helder zijn.
  • Check de bladeren. Als deze nog groen zijn is hij niet overrijp. Wanneer je een van de binnenste bladeren er zonder probleem uit kan trekken is hij klaar om gegeten te worden.
  • Ruik aan de onderkant van de ananas of ‘ie fris en fruitig ruikt.
  • Voel hoe zwaar de ananas is. Is deze een beetje licht voor z’n grootte? Dan is hij waarschijnlijk overrijp. Hoe zwaarder, hoe sappiger en dus hoe lekkerder!
  •  Ruik aan de onderkant of hij de geur nog fris en fruitig is.


🍐Peer

In plaats van aan alle kanten in de peer te knijpen om te checken of je er niet je tanden op gaat breken kun je net onder de steel zachtjes voelen. Wanneer de peer net onder de steel zacht is, is ‘ie klaar om gegeten te worden. Daarnaast kan je ook altijd even aan de peer ruiken. Ruikt de peer lekker zoet? Dan is hij rijp!

🥭Mango

Laat je bij het checken van een mango niet voor de gek houden door de kleur. Rijpe mango’s kunnen namelijk allerlei kleuren hebben. Dit heeft te maken met de soort. Maar hoe dan wel? Ruiken! Wanneer de mango een sterke, zoete geur heeft is dit een goed teken en is ‘ie waarschijnlijk rijp.

🍑Perzik

Je hebt een rijpe perzik te pakken wanneer deze een geel met rode kleur heeft en het groen rond de stengels is verdwenen. Ruikt ‘ie ook nog eens heerlijk zoet? Dan weet je het bijna zeker!

🍉Watermeloen

Hoe zwaarder hoe beter hoor je niet heel vaak… maar in het geval van de watermeloen is het toch echt waar. Wanneer de vrucht zwaar aanvoelt betekent dit dat ‘ie lekker sappig is. Verder let je bij het uitzoeken van een watermeloen op stevigheid, een onbeschadigde schil en een frisse geur.


🥥Kokosnoot

Je weet nooit wanneer je onverwacht op een onbewoond eiland of in Expeditie Robinson belandt. Je wil natuurlijk voorkomen dat je een half uur spendeert aan het openbreken van een onrijpe kokosnoot. De perfecte kokosnoot klotst wanneer je ‘m heen en weer schudt en heeft geen gaten of ongelijke plekjes op de schil. Hij is zwaar en heeft een mooie gelijkmatige bruine kleur. Daarnaast hebben de drie donkere ‘ogen’ allemaal dezelfde tint. Iets donkerder dan de rest van de schil.

🍌Banaan

Bananen zijn rijp wanneer ze geel zijn. 

Celine Poulussen

Download de app

Houd je van lekker eten, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in tegen voedselverspilling? Download de app en doe mee!

App Store
Google Play