Waste Warrior training: zo bewaar je restjes

Waste Warrior zijn is een sport. En al doe je nog zo je best, soms zijn restjes niet te voorkomen. Dit is helemaal niet erg, want je kan ze natuurlijk gewoon een andere keer opeten. Maar hoe bewaar je restjes op de meest veilige manier? In deze blog zetten we, met behulp van de informatie van het Voedingscentrum, een paar gouden regels voor je op een rij. Je zult zien dat je met de juiste training binnen no-time de ultieme Waste Warrior bent.


De cooling down

Het klinkt gek, maar een echte Waste Warrior begint met de cooling down. Het is belangrijk om restjes eerst te laten afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zo geef je bacteriën minder kans om zich te verspreiden. Daarnaast blijft de smaak beter behouden wanneer je de restjes eerst laat afkoelen. En dat wil je natuurlijk!

Om restjes sneller te laten afkoelen, kun je de pan of het bakje met restjes in een laagje koud water zetten in de gootsteen.

Doe de restjes, wanneer ze zijn afgekoeld, in een afsluitbaar bakje en zet voor de zekerheid de datum erop voor je het in de koelkast zet. Zo weet je altijd wat het eerste op moet.

Let op: laat restjes niet langer dan twee uur buiten de vriezer of koelkast staan!Uithoudingsvermogen

Waste Warriors zijn natuurlijk niet te stoppen, maar hoe lang houden restjes het vol? Het Voedingscentrum geeft aan dat je een maaltijdrestje, dat je in de koelkast bewaart, nog binnen 2 dagen kan eten. Na twee dagen bestaat er een kans dat er bacteriën groeien waar je ziek van kan worden. Als je restjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten. Wil je weten hoe lang je specifieke producten kan bewaren? Check dan deze handige tool van het Voedingscentrum!De warming up

Tijd om aan de warming up te beginnen. Er bestaan veel fabeltjes over het opwarmen van bepaalde producten in de magnetron. Zo zou je bijvoorbeeld bieten, spinazie en selderij niet kunnen opwarmen omdat nitraat zou veranderen in nitriet. Het Voedingscentrum geeft aan dat deze informatie achterhaald is en dat je onder andere spinazie prima nog een keer kan opwarmen.


Voor het opwarmen van restjes geven we je een paar gouden regels:

  1. Door het verwarmen van restjes dood je alle bacteriën. Zorg er dan ook voor dat je restjes altijd stomend heet zijn.

  2. Warm restjes niet voor een tweede keer op.

  3. Warm je eten op in de magnetron? Schep dit dan regelmatig om. Zo wordt het eten gelijkmatig verhit en weet je zeker dat alle bacteriën gedood worden.

  4. Verwarm het eten in kleine porties. Zo kan de hitte goed verdeeld worden.

  5. Dek de schaal of het bord af met een deksel of bord. Zo blijft het vocht in de maaltijd, wordt het goed heet en blijft het lekker!


Nu je de training hebt afgerond, is het tijd om de vruchten te plukken van je Waste Warrior skills: aanvalluuuuh! 


Meer weten over hoe je verspilling tijdens de kerstdagen voorkomt? Lees dan deze blog.

Celine Poulussen

Download de app

Houd je van lekker eten, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in tegen voedselverspilling? Download de app en doe mee!

App Store
Google Play