Wie is bij jou thuis de lijsttrekker?

Celine Poulussen

4 months ago

Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat mensen die altijd een boodschappenlijstje maken jaarlijks tussen de 6 en 11 kilo minder eten weggooien*. 11 kilo eten weggooien staat gelijk aan 18 dagen non stop de TV aan laten staan.**  En dat is zonde, toch?

We kunnen het dan ook niet vaak genoeg zeggen: voedselverspilling bestrijden hoeft niet moeilijk te zijn. Het kan zelfs heel simpel zijn. Zo simpel als het maken van een boodschappenlijstje.

Het belang van een boodschappenlijstje

Wij pleiten voor een boodschappen vertegenwoordiger in elk huishouden. Iemand die staat voor de inkopen, zich niet laat verleiden door aanbiedingen en de stemmen van het hele huishouden weet door te vertalen naar een concreet plan: een lijsttrekker.

Als lijsttrekker draag je een grote verantwoordelijkheid maar lever je tegelijkertijd ook een grote bijdrage aan verschillende belangrijke onderwerpen binnen het huishouden:

  1. Duurzaamheid. De inhoud van jouw koelkast, vriezer en keukenkastjes kennen voor jou geen geheimen. Tijdens het maken van het lijstje denk je na over de producten die je echt nodig hebt en check je wat je nog in huis hebt. Op deze manier voorkom je dat je eten overhoudt. Minder eten op de afvalberg betekent dat er minder grondstoffen verloren gaan. Goed voor het milieu dus!

  2. Gezondheid. Je gaat met een plan de winkel in en laat je niet zo makkelijk verleiden door ongezonde lekkernijen die je niet van plan was om te kopen.

  3. Efficiëntie. Wanneer je het lijstje op de volgorde van de winkel of per productgroep maakt, ren je zo de supermarkt door en sta je binnen no time weer buiten. Zo bespaar je tijd.

  4. Financiën. Hoe verleidelijk het ook is om afgeprijsde artikelen te kiezen, je koopt er vaak teveel van. 35 komkommers voor de prijs van 34 klinkt als een goede deal… maar heb je het echt nodig?


Het is tijd om de lijst te trekken

Ben jij degene die luistert naar alle stemmen binnen het huishouden, niks wil weten van verspilling en streng maar rechtvaardig is? Dan hebben we het tegen jou. Het is tijd om naar voren te stappen, verantwoordelijkheid te nemen en de lijst te trekken. Lijsttrekker, maak je kenbaar!


Check hier onze tips voor het maken van een goed boodschappenlijstje!


*Bron: Voedingscentrum.

**Bron: (MyClimate, 2020).

Celine Poulussen