Wat zeg je tegen die ene vriend die zegt dat klimaatverandering niet bestaat?

a year ago

We kennen allemaal wel iemand die ervan overtuigd is dat klimaatverandering niet bestaat en dat de mens niet de oorzaak kan zijn van zo'n grote verandering. Deze opvatting is helaas niet juist. Wij geven je een paar argumenten waarmee je het gesprek aangaat en de cijfers over klimaatverandering in de juiste context kan plaatsen. Klimaatverandering is namelijk een feit en geen ideologie.


"Klimaatverandering is een samenzwering"

Als klimaatverandering niet bestond en een samenzwering was, zou dat het beste nieuws van de hele 21ste eeuw zijn. Helaas is dat niet het geval.

Er is een wetenschappelijke consensus over dit onderwerp die ondersteund wordt door duizenden studies die allemaal in dezelfde richting wijzen. Sinds de industriële revolutie warmt de aarde op door de exponentiële verbranding van fossiele energieën. Koolstofdioxide en methaan - de twee belangrijkste broeikasgassen - zijn in een eeuw tijd met respectievelijk 30% en 50% toegenomen in onze atmosfeer.

De gevolgen van klimaatverandering zijn nu al te zien: het smelten van de ijskappen, de stijgende zeespiegel, de toenemende natuurrampen, de zesde massa-uitsterving ...

Vroeger dachten alle wetenschappers dat de aarde plat en het centrum van het universum was, maar we hebben inmiddels veel vooruitgang geboekt op het gebied van wetenschap en kennis. We hebben de temperatuur in de ijskappen al jaren kunnen meten en we weten gelukkig hoe we kunnen anticiperen op toekomstige veranderingen. De wetenschap evolueert en dat is goed nieuws!


"Er zijn altijd cycli geweest van opwarming en afkoeling van de aarde, het is niet nieuw"

Dit is absoluut waar. Gelukkig maar. De aarde is al ongeveer 4 miljard jaar oud en er gebeurden al dingen voordat wij mensen arriveerden. Het verschil is dat de koude en warme periodes zich meestal geleidelijk afwisselden over tienduizenden jaren waardoor ecosystemen en levende wezens de tijd kregen om zich aan te passen. Vandaag de dag worden we geconfronteerd met een extreem snelle en duizelingwekkende opwarming. De gemiddelde temperatuur is in een eeuw tijd met 0.6°C gestegen. Het gaat dus heel snel en heel hard, alsof je plotseling een oven op 200°C zet.


"Klimaatverandering wordt niet veroorzaakt door mensen"

De opwarming van de aarde wordt voornamelijk veroorzaakt door de hoge concentratie CO2e en methaan in de atmosfeer. CO2e en methaan komen in de atmosfeer door onze exploitatie en verbranding van fossiele brandstoffen en onze intensieve landbouwmethoden.

Ook hebben oceanen en bossen altijd een belangrijke rol gespeeld in de wereldwijde absorptie van CO2e. Maar met alle ontbossing en de vervuiling van de oceaan helpen we de wereld absoluut niet. Gelukkig is dit niet alleen maar slecht nieuws. Het goede nieuws is dat we er iets aan kunnen doen. Betere bescherming van de regenwouden en oceanen is dan ook cruciaal.


"Het broeikaseffect is zo slecht nog niet, ik zou best het hele jaar door zomer willen"

In dit geval is het handig om het verschil tussen het weer en het klimaat te bespreken. Het is namelijk best eenvoudig:

  • Het weer is er elke dag (het weer is soms goed of slecht)
  • Het klimaat is een samenvatting van het weerbericht tussen de 10 en 30 jaar.
  • Het klimaat reguleert de temperatuur van de planeet door middel van de uitwisseling van koude en hete lucht overal ter wereld.
  • Dit betekent dus dat we zowel strenge winters van -40°C als hete zomers van +40°C kunnen gaan hebben. Niet altijd zomer dus!

Herinner je vriend(in) eraan dat geloof en kennis twee verschillende dingen zijn en dat het tijd is om te geloven in wat we weten en actie te ondernemen! 

Celine Poulussen

Download de app

Houd je van lekker eten, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in tegen voedselverspilling? Download de app en doe mee!

App Store
Google Play