Een verspillingsvrije kerst en nieuwjaar

De gezelligste periode van het jaar is weer aangebroken: Kerstmis en Nieuwjaar komen eraan! Familiefeesten, cadeautjes uitpakken, lekker eten ... noem maar op. Maar wist je dat dit ook het seizoen is waarin we het meeste verspillen? Niemand vindt het fijn om eten te verspillen tijdens de feestdagen. Gelukkig slapen echte Waste Warriors nooit!

Wat doe je met dat overgebleven inpakpapier? Wat doe je met de restjes overheerlijk eten dat op de borden van je gasten blijft liggen, en hoe zorg je er in hemelsnaam voor dat je een prachtige boom hebt? Wij hebben een aantal handige tips verzameld om jouw kerst -of nieuwjaarsdiner zo verspillingsvrij mogelijk te maken.


Etensrestjes? Geen probleem!

Geef het gewoon toe: we maken écht altijd teveel eten tijdens de eindejaarsperiode. En we steken er tijd in. Véél tijd. Dus hoe veel pijn doet het als we het overschot moeten weggooien? Véél pijn ;-). Gelukkig hebben wij een paar ideeën om je voedselverspilling tijdens de eindejaarsperiode tot een minimum te beperken.


Begin bij het begin: de voorbereidingen

Voordat je je geliefde familie, vrienden of buren uitnodigt om gezellig te komen tafelen bij jou, kan je op voorhand een lijstje maken met producten die je absoluut nodig zal hebben. Een lijstje meenemen naar de winkel kan er al voor zorgen dat je alleen datgene meeneemt wat je nodig hebt. Heb je echt enorm veel mensen uitgenodigd? Geen probleem! Je kan je menu verdelen over de uitgenodigde groepen. Stel voor om elk gerecht voor zo'n 2 à 3 personen te maken, en geef het gezin van je zus de opdracht om voor de hapjes te zorgen en jouw neven en nichten om het dessert mee te brengen. Je kan ze ook uitdagen om creatief te zijn met wat er in hun koelkast ligt! Zo heb jij alvast een rustigere dag in de keuken én proef je misschien dingen die je normaal niet zou maken! Win-win. Ben je bij het dessert aangekomen? We weten allemaal dat je eigenlijk al teveel gegeten hebt, dus overdrijf het niet met de taarten, koekjes en pudding!


Kortom:

  • Maak een lijstje! Zo weet je exact wat je mee moet hebben.

  • Verdeel je menu onder de genodigden. Iedereen maakt genoeg voor zo'n 2 à 3 personen.

  • Wees creatief met wat er in je koelkast/diepvries ligt!


Voedselverspilling voorkomen tijdens het diner

De boter begint te smelten, het gesneden stokbrood is hard als je een stukje wil nemen ... we kennen het! Probeer het eens op een andere manier ... Stel dat je een fondue doet met je familie: serveer niet al het vlees in één keer! Deel het op in verschillende rondes, want laten we eerlijk zijn ... met fondue heb je altijd te veel! Wat als je je boter op aparte schoteltjes serveert? Zo vermijd je dat de volledige boter helemaal smelt, en kan je je gasten een vers klontje boter serveren als ze er nog naar vragen. Is je stokbrood hard en blijft het daarom liggen? Snijd het aan per keer dat er iemand om vraagt: zo blijft het langer vers en hoef je de hard geworden, onopgegeten stukken niet weg te gooien! Als je bovendien het menu hebt verdeeld onder de groepjes die je hebt uitgenodigd, hebben zij waarschijnlijk hun schotels of eigen potjes mee: handig! Het overschot geef je gewoon mee naar huis ... of je vriest het in voor later.


Kortom:

  • Serveer producten die zouden kunnen smelten in kleine delen. Bijvoorbeeld boter: serveer het op een apart schoteltje, en zet de rest terug in de koelkast. Zo hoef je geen gesmolten boter weg te gooien.

  • Ga je fonduen? Serveer het vlees in rondes.

  • Snijd je stokbrood pas aan als het nodig is.

  • Vraag je gasten om bakjes mee te nemen en verdeel alles wat er overblijft.


Wat doe je als je toch restjes overhoudt?

Heb je met Kerst te veel gekookte groenten gemaakt en heb je nog geen idee wat je wil koken met tweede kerstdag? Geen probleem! Gooi alle restjes van de groenten bij elkaar, plet ze en bak ze als groenteburgers! Te veel aardappelen? Pureren! Of makkelijker: vraag aan je gasten om hun bakjes mee te nemen. Zo kunnen zij de restjes meenemen en er thuis nog van genieten! Heb je dan nog steeds restjes? Vries ze in! Zo hoef je toch al zeker een week niet te koken, met al die soep die je hebt gemaakt ... Allemaal laagjes rode wijn in flessen over? Spoel ze niet weg, maar giet ze samen en voeg een paar kaneelstokjes en stukjes sinaasappel aan toe! Zo kan je je eigen Glühwein maken - handig toch? Organiseer daarnaast een extra diner op derde kerstdag oftewel: 3e restdag! Om samen met vrienden, familie, huisgenoten of collega’s alle restjes op te eten!


Kortom:

  • Wees creatief met je restjes! Overal nog wat kliekjes wijn? Bijeen gieten en Glühwein maken

  • Teveel groenten? Maak er soep van, of heerlijke groenteburgers

  • Nog steeds te veel overschot? Vries het in of organiseer een extra diner op derde kerstdag, oftewel: 3e restdag. Samen met vrienden, familie, huisgenoten of collega’s geniet je van alles wat er over was gebleven.

Wil je weten hoe je restjes op een veilige manier kan bewaren en opwarmen? Check dan deze blog


Wat kan je nog meer doen?

Doe-het-zelf kerstdecoratie

Elk jaar proberen we onze cadeautjes zo mooi mogelijk in te pakken. Probeer eens alle overgebleven stukjes inpakpapier van de voorgaande jaren te verzamelen en aan elkaar te plakken. Zo laat je je creativiteit zien! Wedden dat je jouw cadeautjes met extra veel trots overhandigt? Een ander idee is krantenpapier. Zoek een leuk artikel dat bij het cadeautje of de persoon hoort. Hilariteit verzekerd!

Iets anders dan een boom

We kennen allemaal de struggle: de perfecte boom vinden! Elk jaar zoeken we naar een prachtige boom en zorgen we ervoor dat ‘ie nog mooier is dan vorig jaar: groter, groener en mooier versierd. Maar wat doe je met je boom na de kerstperiode? Juist ja ... met pijn in het hart tuigen we ‘m af en gooien we hem weg. We borstelen de dode naalden nog even op, en klaar is Kees.

Wij houden van traditie, en dat is waarom we altijd weer terugvallen op de klassieke kerstboom. Maar wat dacht je van huiskamerplanten, de lampen in de huiskamer of de stoelen in de keuken? Wees creatief met lichtslingers en kerstballen en verras je huisgenoten! Wie weet vinden zij het wel heel tof dat ze een kerstkeuken hebben. Wat je ook kan doen, is de bomen in je tuin versieren. Zo ziet de tuin er ook heerlijk feestelijk en gezellig uit! 

Celine Poulussen

Download de app

Houd je van lekker eten, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in tegen voedselverspilling? Download de app en doe mee!

App Store
Google Play