THT & TGT. Ken jij het verschil?

2 years ago

Te gebruiken tot, ten minste houdbaar tot, niet gebruiken na; de variatie aan termen kan soms tot verwarring leiden. Met als resultaat dat heel wat producten die eigenlijk Too Good To Go zijn toch in de vuilnisbak belanden.

 

Uit onderzoek blijkt dat de verspilling van producten zoals rijst, pasta, koffie en soep uit blik met 12% daalt als er geen THT-datum op de verpakking staat.

 

Staat er wel een datum op de verpakking, dan betekent dit het volgende:

 

Ten minste houdbaar tot

  • THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’ (met de nadruk op “ten minste”) en wordt vermeld op producten die niet snel bederven. Wanneer de THT-datum verstreken is, kan de kwaliteit van het product wel achteruit gaan, maar veel risico voor je gezondheid is er niet. Voorbeelden van THT-producten zijn pasta, rijst en groenten of fruit uit blik.

 

Te gebruiken tot

  • TGT staat voor ‘te gebruiken tot’ en wordt vermeld op bederfelijke producten. Het consumeren van TGT-producten na de houdbaarheidsdatum houdt wel een risico voor je gezondheid in. Houd deze producten dus zeker in de gaten wanneer je geen onnodige voedselverspilling wil. Voorbeelden van TGT-producten: geopende yoghurt, vlees en vis, vers gesneden groenten of fruit, vers geperste vruchtensappen en kant-en-klaar maaltijden.

 

Consumenten zijn bang om ziek te worden als ze ‘ouder’ voedsel eten. Of ze denken dat de kwaliteit van het product niet meer goed genoeg is na verstrijking van de THT-datum. Hierdoor belanden heel veel producten zoals koffie, thee, rijst, deegwaren en andere droge voeding onterecht in de prullenbak. In Nederland verspillen we gemiddeld tussen de 107 en 152 kilo eten per persoon per jaar. Zonde!

 

Ons advies is daarom om vooral je gezonde verstand te gebruiken, want in veel gevallen zijn producten nog prima te consumeren na de THT-datum. Smakelijk!

Nicole van Brummelen

Download de app

Houd je van lekker eten, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in tegen voedselverspilling? Download de app en doe mee!

App Store
Google Play