Van kerstrestjes naar nieuwe maaltijd

Celine Poulussen

6 months ago

Restjes hebben een slechte reputatie. Niemand wordt warm van de gedachte om dagenlang dezelfde maaltijd te eten. Het is tijd om met een frisse blik naar restjes te kijken. Want wie zegt dat het nodig is om dagenlang hetzelfde te eten?

Creatief worden in de keuken is de sleutel om iets nieuws te creëren met de ingrediënten die je over hebt. Door restjes te zien als een kans om iets anders te maken, wordt het ineens een stuk spannender om te experimenteren met nieuwe gerechten en recepten.

Verander gebraden kalkoen in een salade en verander de gerookte zalm van het voorgerecht in een heerlijke brunchbagel. Hartige taarten en chocoladesnoepjes kunnen je nieuwe favoriete snacks worden, en smakelijke nieuwe versies van van pizza's, pasta's, sandwiches en salades wachten op je!



  1. Van kaasplankje naar kaasfondue 

Een heerlijk kaasplankje als toetje of bij de borrel. Wij kunnen niet zonder. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat het kerstdiner al meer dan genoeg was en niet alle kaas opgaat. Geen paniek! In een handomdraai verander je het overgebleven kaasplankje in kaasfondue. Kun je meteen ook alle restjes groenten en brood opmaken!

De meeste kaassoorten werken goed in een fondue; zelfs een sterke Franse kaas of een blauwe kaas als Gorgonzola. Experimenteer dus gerust met verschillende smaken!


Ingrediënten:

  • 800 g geraspte (of in kleine stukjes gesneden) kaas

  • 1 teentje knoflook

  • 300 ml droge frisse witte wijn

  • Een scheutje citroensap

  • Een eetlepel bloem

  • Peper en zout, en eventueel nootmuskaat naar smaak.


Aan de slag:

  1. Hak de knoflook fijn.

  2. Schenk de witte wijn in een pan. Voeg de citroensap en knoflook toe en breng het geheel aan de kook op laag vuur.

  3. Wanneer het geheel kookt zet je het vuur nog lager en voeg je de bloem toe aan de wijn. Roer het geheel goed door en laat het zo’n 2 minuten garen.

  4. Voeg beetje bij beetje de geraspte kaas toe en roer het door de wijn tot alle kaas gesmolten is. Laat het geheel niet koken!

  5. Breng op smaak met zout, peper en eventueel een beetje nootmuskaat.

  6. Serveer de kaasfondue meteen uit en houd de pan warm op een rechaud.


brown bread on black ceramic plate


2. Van aardappels of aardappelpuree naar aardappelburgers

We zouden niet in Nederland wonen als er niet ook met kerst aardappelen (in welke vorm dan ook) op tafel komen. Geweldig, want met aardappelen kan je eindeloos variëren. Óók met de restjes!


Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 middelgrote gekookte aardappels of overgebleven aardappelpuree

  • 1 ei

  • 4 el geraspte kaas naar keuze

  • bosje koriander, fijn gesneden

  • 1 el gesnipperde bieslook

  • paneermeel of panco

  • peper en zout

  • olie om in te bakken

  • broodjes

  • toppings die je over hebt zoals plakjes tomaat, mayonaise, augurk, e.d.


Aan de slag: 

  1. Pureer de aardappels fijn met een half ei en de geraspte kaas (wanneer je aardappelpuree gebruikt, meng je dit met een half ei en de geraspte kaas).
  2. Meng de koriander en bieslook door de puree.

  3. Voeg peper en zout toe naar smaak.

  4. Klopt de rest van het ei los met een beetje water.

  5. Vorm burgers van het aardappelmengsel en haal ze door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel of panco.

  6. Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers gaar en bruin.

  7. Beleg een broodje met de burger en alles wat je lekker vindt en over hebt van het kerstdiner!


Huge heap of uncooked brussels sprouts

3. Van spruitjes naar salade

Je houdt ervan of niet, maar als je een goeie portie spruitjes kan waarderen hebben wij het ideale recept voor je.


Ingrediënten:

  • 500 gram spruitjes

  • 1 appel

  • 15 gram pijnboompitten

  • 30 gram gedroogde cranberries

  • 75 gram Parmezaanse kaas

  • 1 el grove mosterd

  • 1 el honing

  • 1 el limoensap

  • 2 el olijfolie

  • Snufje zout


Aan de slag: 

  1. Rasp de spruitjes grof. Dit kan met een handrasp, of in de keukenmachine.

  2. Doe de spruitjes in een slakom.

  3. Rasp de appel en de Parmezaanse kaas.

  4. Bak de pijnboompitten totdat ze goudbruin zijn.

  5. Voeg de appel, cranberries, Parmezaanse kaas en pijnboompitten toe aan de spruitjes.

  6. Meng de eetlepel grove mosterd, de eetlepel honing, de eetlepel limoensap, de twee eetlepels olijfolie en het beetje zout tot een egale dressing.

  7. Schenk de dressing over de salade en hussel het geheel goed door elkaar.


Blijf op de hoogte van onze Instagram en onze blog voor meer tips en trucs om Kerstmis langer te laten duren!

Celine Poulussen