Thuis voedselverspilling voorkomen: 11x the struggle is real!

8 months ago

Jij doet er als echte Waste Warrior alles aan om thuis voedselverspilling te voorkomen maar toch verdwijnt er soms nog iets in de afvalbak. Bosjes verse kruiden, halve zakken sla en de zak met de laatste sneetjes brood van vorige week. Dat is niet alleen zonde maar ook nog eens onnodig! Geen zorgen. Je bent natuurlijk niet de enige die tegen die deze problemen aanloopt. Daarom hebben we de 11 meest voorkomende struikelblokken bij het voorkomen van voedselverspilling op een rij gezet. We geven handige tips zodat het voorkomen van voedselverspilling thuis weer iets makkelijk wordt. 


  1. Single huishouden

Woon je alleen en word je gek van de grote verpakkingen in de supermarkt? Doe dan je boodschappen bij plekken waar je producten kan afmeten (bijvoorbeeld op de markt). Is dit voor jou geen optie? Zoek dan een oplossing voor alle producten die je overhoudt. Maak bijvoorbeeld soep van alle overgebleven groenten. Of maak het gerecht wél voor 2 personen en bewaar het voor de volgende dag. Wil je niet twee dagen achter elkaar hetzelfde eten? Vries het dan in!2. De kinderen lusten het niet

Het kan soms lastig zijn om jouw eigen enthousiasme over een nieuw gerecht over te brengen op kinderen. En dat terwijl experimenteren met restjes een hele goede oplossing is tegen voedselverspilling. Hoe zorg je er dan voor dat kinderen toch hun bord leeg eten? Betrek ze bij het koken. Laat ze rijst afwegen, groenten wassen of deeg kneden. Kinderen kunnen ook plezier halen uit zelf het eten opscheppen. Op deze manier bepalen ze zelf hoeveel ze kunnen opeten. Zo heb je minder verspilling en is het nog gezellig ook!


3. Te veel pasta/rijst gekookt

Op de website van het voedingscentrum kun je gratis een eetmaatje bestellen. Wanneer je deze gebruikt maak je nooit meer te veel rijst, pasta, couscous of quinoa. Geen eetmaatje bij de hand? Gebruik dan een koffiekopje voor het afmeten van rijst. Een koffiekopje is is precies genoeg voor 1 persoon.4. Avocado of steen?

Je kent het wel. Een avocado is zo hard als een steen maar je hoeft maar met je ogen te knipperen en het is een zacht papje. De oplossing? Laat je avocado’s niet verrotten op de fruitschaal maar maak ze meteen rijp! Dat kan simpelweg door ze in de oven te doen. Wikkel je avocado in aluminiumfolie en stop het geheel 10 min in de oven op 100 graden. Laat ze afkoelen en smullen maar!


5. Halve slazakken

Restjes voorgesneden sla in je koelkast met bruine randjes? Diana van het Kliekjescollectief maakt daar heerlijk pesto van. Verrassend lekker voor op brood of door de pasta. Wat heb je nodig? Teentje knoflook, beetje citroensap, peper en zout, misschien wat noten en blenden maar!6. Geplette banaan in je tas

Je had het misschien al op de kleuterschool maar misschien is het tijd om het nog eens te overwegen: een bananenbox! Deze haal je bij meerdere winkels voor een paar euro. Nooit meer die smurrie onderin je tas en een gele banaan. Dat klinkt toch als een droom?7. Ik weet nooit waar ik eet?

Een etentje bij vrienden? En nog een hoop in de koelkast? Neem de producten vast mee naar je werk of ga snel langs huis om wat producten op te halen. Zo gooi je niks weg en ben je ook nog eens attent.


8. Achterin in de koelkast

Oei… Weer een bakje eiersalade met vacht uit je koelkast gevist. Soms liggen oplossingen erg voor de hand: probeer alles in je koelkast zichtbaar te maken. Maak hoge stapels maar probeer een tweederangs linie te voorkomen. Zo houd je overzicht!


9. Fruitvliegjes

Bah! Allemaal fruitvliegen op je appels en bananen. Meteen weggooien? Nee, niet nodig! Fruitvliegjes leggen hun eitjes op rottend fruit, maar niet erin. Was je appels goed schoon onder de kraan en dan is er geen gevaar voor je gezondheid. Weet je dat ook weer.10. UFO: unidentified frozen objects

We kennen het allemaal het vriezer-probleem ‘Was dit nou een curry of een pastasaus?’ Voorkom twijfel door simpelweg een sticker met de uiterste houdbaarheidsdatum op het bakje te plakken. Vuistregel: restjes zijn 3 maanden houdbaar in de vriezer. Rauw vlees en vis 6 maanden. En wait for it.. Rauwe kip zelfs 9 maanden!


11. Verlept bosje kruiden

Wikkel de verse kruiden in een droge doek en leg ze in de groentelade in de koelkast, daar blijven ze langer vers. Nog langer bewaren? Conserveer ze! Je kunt ze drogen (op zijn kop laten drogen in een ruimte boven 30 graden), invriezen of verwerken in olie of azijn! Auteur: Robin Hoyer 

Celine Poulussen

Download de app

Houd je van lekker eten, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in tegen voedselverspilling? Download de app en doe mee!

App Store
Google Play