Het grote seizoensgroenten overzicht

In Nederland liggen de schappen het hele jaar vol met heerlijke groenten. Groene asperges uit Zuid-Amerika, trostomaten uit Marokko, of shiitake uit Azië. Maar wist je dat Nederland elk seizoen zelf ook met heerlijke groenten op de proppen komt? Lokale seizoensproducten zijn ontzettend divers en vaak een duurzame keus. Ben je al bekend met rettich of winterpostelein? Of wat dacht je van delicatesse zeekraal? Er valt veel te ontdekken! Zie hieronder een seizoensoverzicht van sappigste toppers uit ons land.

❄️ Winter

Wintergroenten zijn groenten die goed tegen een stootje kunnen. Ze hebben een stevige huid en verstoppen zich vaak in de warme grond. Zo overleven ze zelfs onder een flink pak sneeuw. Dit zijn onder andere knollen, wortelen en kolen. 







Aardpeer         
Boerenkool
Knolselderij
Koolraap
Pastinaak
Pompoen
Postelein
Prei
Radijs
Rammenas
Rode biet 
Rode kool
Savooie
Schorseneren 
Spitskool 
Spruitjes 
Ui 
Veldsla 
Winterpeen
Winterpostelein 
Witlof 
Witte kool


👨‍🍳 Al eens gekookt met het vetplantje winterpostelein?
Klik hier voor een heerlijke pastarecept van de Hippe Vegetarier


🌱 Lente

Ook in het land van de groenten heb je zoiets als lentekriebels. De winterse warme groenten maken langzaamaan plaats voor een frisse, verse groenten. De lente staat in het teken van bloei en groen, dit kleurenthema zie je ook hier terug. Halverwege de lente komen veldsla, raapstelen en rabarber op. Voor de asperge-fans onder ons: deze zei volop aanwezig vanaf mei!



Nieuwkomers

Witte asperge
Komkommer
Lamsoren
Raapjes
Raapstelen
Tomaat
Trostomaat 
Veldsla
Vleestomaat 
Zeekraal
Wortelen
Spinazie

Nog steeds in het seizoen 

Pompoen
Postelein  
Radijs
Rettich
Rode biet
Rode kool
Schorseneer
Ui
Winterpeen
Winterpostelein
Witlof
Witte kool

👩‍🍳 Al eens gekookt met lamsoor? Hiermee wordt je gerecht zacht en ziltig!
Klik hier voor een lekker recept met polenta, yommm!


☀️ Zomer

Dit is het seizoen van de warmteminnende groenten. De wat? De thermofielen van het platteland! Sorry, de wát? Nou, de groenten die houden van zon en warmte! Denk hierbij aan allerlei frisse bonen en peulvruchten. Ook zijn we gewend aan het hele jaar door spinazie, toch is spinazie pas vanaf lente tot eind november ‘sterk aanwezig’ op de Nederlandse velden.

Nieuwkomers  

Andijvie
Bleekselderij
Bloemkool
Bospeen
Bosui
Broccoli
Courgette
Doperwt
Ijsbergsla
Koolrabi
Kropsla
Peultjes
Rucola
Sperzieboon
Suikermais
Tuinboon
Venkel


Nog steeds in het seizoen

Komkommer
Lamsoren
Postelein
Prei
Raapjes
Radijs
Rettich
Rode biet
Rode kool
Savooie
Spinazie
Suikermais
Tomaat
Trostomaat
Ui
Veldsla
Witlof
Zeekraal 


👩‍🍳 Wel eens gekookt met Venkel? Venkel is fris en heeft een sterke anijssmaak.
Naar ons idee het allerlekkerst uit de oven: klik op de link voor bereidingstips 


👩‍🍳 Ultiem zomer recept: peultjes- erwtensalade


🍁 Herst

De herfst een een typisch tussenseizoen. De peulen naderen hun einde, en de knollen maken hun aantocht. Herfstige kleuren in in bos, betekent ook warme kleuren op je bord! Na een lange boswandeling is het weer tijd voor pastinaak- pompoen- en knolselderijsoep.


Nieuwkomers

Aardpeer
Bosui
Knolselderij
Koolraap
Pastinaak
Pompoen
Postelein
Schorseneer
Snijbonen
Spitskool
Spruiten  


Nog steeds in het seizoen 

Andijvie
Bloemkool
Broccoli
Ijsbergsla
Kropsla
Peultjes 
Prei
Raapjes
Radijs 
Rettich
Rode biet
Rode kool
Rucola
Savooie
Tomaat
Ui
Veldsla
Venkel
Witlof
Wortelen


👨‍🍳 Zin in een snack? Wortelen als pastinaak en schorseneer lenen zich goed om er chips van te maken! Dit kan in de pan, uit de oven of met een Airfryer. Benieuwd hoe? Klik hier! 

Auteur: Robin Hoyer 

Celine Poulussen

Download de app

Houd je van lekker eten, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in tegen voedselverspilling? Download de app en doe mee!

App Store
Google Play