Word een een voedselverspilling bestrijdende hipster - Reisgids Berlijn

a year ago

Dus je hebt besloten om deze zomer naar Berlijn te gaan. Goede keuze! Om je reis nog duurzamer te maken, hebben we de Duitse Waste Warriors gevraagd om hun favoriete Too Good To Go-winkels aan te bevelen. Hier gaan we!

Je kunt niet naar Berlijn zonder door de Brandenburger Tor lopen. Het is de meest indrukwekkende herinnering aan de Berlijnse muur die hier vroeger langs liep. Als je wilt ontsnappen aan de drukte die het historische verleden aantrekt,  haalt je gewoon een maaltijd bij Restaurant Dehler's en neem je deze mee om te eten in Tiergarten, het grootste park van Berlijn.

Nadat je de rest van Regierungsviertel in de buurt van Tiergarten en de Duitse Bundestag hebt bekeken, is het tijd om de rest van de wijk Berlijn Mitte te ontdekken, zoals Hackescher Markt en Alexanderplatz. Er zijn veel winkelmogelijkheden en bezienswaardigheden zoals de Fernsehturm waarvanuit je een prachtig uitzicht op de stad hebt.

Maar Berlijn Mitte, zoals elke Berlijner je zou vertellen, is niet het échte Berlijn. Dus spring op de U-Bahn of een van de vele fietsopties en ga naar een van de meer hippe gebieden van de stad. Kreuzberg is een wijk waar veel jonge mensen het afgelopen decennium naartoe zijn verhuisd en is geliefd om het multiculturele karakter. Proef letterlijk van het typische Berlijnse leven door het lekkere eten van het gebied te proeven met een Magic Box van het Plan C Café. Rij daarna door naar Tempelhofer Feld. Dit is een verlaten startbaan van een luchthaven, waar iedereen met zijn vrienden rondhangt.

Wandel daarna door de rest van het gebied en stop bij Markthalle 9. Daar kun je genieten van een wandeling langs de verschillende kraampjes. Haal een Magic Box met heerlijk brood en andere gebakken producten bij Endorphina Bio Backkunst. Voor diegenen die een keuken tot hun beschikking hebben tijdens de vakantie, is het ook een goed idee om eten te redden bij Multikultisupermarkt. Hier haal je de beste groenten en fruit.

Wanneer de avond valt, ga je naar Friedrichshain. Na een paar biertjes in Simon-Dach-Kiez, kun je je kater bestrijden door te stoppen bij een van de vele Too Good To Go-partners. Er is ontzettend veel om uit te kiezen in dit gebied, maar de keuze van de Duitse Waste Warriors is toch echt NIL. Hier haal je een lekkere Box met Sudanese Take-Away. Je kan ook een ontbijtje redden bij Mercure Hotel Berlin City! 

Extra tip: voor diegenen die op zoek zijn naar typisch Duits eten, raden de lokale Waste Warriors een Magic Box aan van Die Dicke Wirtin. Vooral elke vorm van Klöße / Klopse / Knödel (deegachtige ballen) zijn erg geliefd. Maar ook de Kartoffelpuffer blijkt zeker het proberen waard te zijn. 

Berlijn is een stad die zichzelf prijs om haar duurzaamheid. Dus bij deze nog een paar andere tips om je vakantie nóg groener te maken:

- De meeste hotels hebben fietsen te huur. Dus: doe alsof je thuis bent en neem lekker de stalen ros! Het is de beste manier om de stad te zien!

- Je zult zien dat sommige vuilnisbakken in de stad een speciale tekst bevatten waarin wordt vermeld dat je flessen niet in de vuilnisbak maar ernaast moeten plaatsen. Dit komt omdat er in Duitsland, net als in Nederland, statiegeld op flesjes en blikjes zit. In Duitsland wordt dit "Pfand" genoemd. Er zijn veel mensen die vuilnisbakken afgaan om deze items te verzamelen. Dus gooi je flesje of blikje vooral niet weg wanneer je klaar bent met drinken maar zorg dat anderen er nog van kunnen profiteren.

- Duits kraanwater is schoon en drinkbaar dus neem vooral een hervulbare fles mee!

We hebben al de favoriete Too Good To Go locaties van Duitse Waste Warriors met je gedeeld, maar we wilden je deze lijst met locaties niet onthouden: 

 • Verzuckert
 • Wahrhaft Nahrhaft
 • Sushi Circle
 • Birkenwunder
 • Tina's Feinbäckerei
 • Coffeeshop Z
 • Scandic Hotel
 • Fruit's Best
 • Muckel Cafe
 • Café von Luck - Mitte
 • The Breakfast Company
 • Sugar Clan
 • Pasticceria Giomecca
 • Kopps vegan Brunch

Fijne vakantie! 

Franziska Lienert
Content Manager

Download de app

Houd je van lekker eten, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in tegen voedselverspilling? Download de app en doe mee!

App Store
Google Play