City hoppen en lokale specialiteiten proeven - Reisgids Baskenland

a year ago

Euskadi is een plek voor iedereen. Het maakt niet uit of je van bergen of de zee houdt, van een groene omgeving of van een stedelijke, of dat je gewoon voornamelijk van eten houdt. Hier vind je alles wat je nodig hebt om volop van je vakantie te genieten, zolang je niet bang bent voor een beetje regen! We laten je de drie belangrijkste plaatsen zien om te bezoeken tijdens je duurzame vakantie in Baskenland. Het beste nieuws: al deze steden liggen erg dicht bij elkaar en ze doen allemaal mee met Too Good To Go!

Bilbao

De stad Bilbao is een rolmodel met betrekking tot modernisme en architectuur, met het ongelooflijke Guggenheim-museum als een icoon van Bilbao's transformatie. Het is een symbool van het nieuwe imago van de stad. Dit museum heeft niet alleen exposities en kunstcollecties, maar organiseert ook workshops en andere activiteiten waar je echt bij moet zijn! Let op dat je de iconische puppy gemaakt van bloemen bij de deur van het Guggenheim niet mist. Wat je ook echt niet moet missen, is het traditionele Baskische eten van Alkartetxe of de verse maaltijden van Kitxen. Een goede plek om van een geredde maaltijd te genieten is Abandoibarra, waar vanuit je de klassieke industriële bruggen en de Iberdrola-toren naast het estuarium kunt zien.


Naast de kunstzinnige metro, kun je ook de tram nemen om naar de Bizkaia-brug te gaan. Deze brug is een van de belangrijkste herkenningspunten van Bilbao. De oude wijk is bovendien het meest levendige deel van de stad. Probeer hier lokaal eten zoals zoetigheden van bakkerij Lemona of The Green Txoko en eet ze op bij Plaza Nueva, het centrale plein.

Als je de tijd hebt, verken dan ook de omgeving van de stad. Bezoek bijvoorbeeld San Juan de Gaztelugatxe, een van de sets van Game of Thrones. Red in deze omgeving een Magic Box met bijvoorbeeld de beroemde pintxos van Zubi Ondo.


Donostia - San Sebastián

Het eerste bezoek aan Donostia is altijd bijzonder. De stad heeft zes kilometer kust en drie ongelooflijke stranden. Zurriola, La Concha en Ondarreta zijn perfect om te wandelen of te zwemmen (als je het koude water geen probleem vindt tenminste). Ook kun je hier van het eten genieten! Naast Zurriola zijn er pintxos te redden bij Zinema Corner. Voor heerlijke geredde maaltijden ga je naar Lebakari.

Paseo de la Concha is een must. Terwijl je onderweg bent naar het Miramar-paleis kom je langs het Ondarreta-strand. Om je nieuwe pintxtos traditie in stand te houden, red je er hier een paar bij Bide Bide Llegazpi of Kilómetro Cero waar ze biologische en lokale producten gebruiken. Zodra je Ondarreta bereikt, vind je direct aan zee een van de beroemdste iconen van de stad: El Peine del Viento. Met een kabelbaan bereik je de Igueldo-berg en kun je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over de stad.

De oude wijk is de beste plek om lokaal voedsel te vinden en te redden. In de unieke San Martín-markt red je een Magic Box bij Iñaki en Jenny. Loop daarna over het La Constitución-plein en langs de Santa María-kathedraal. Dan kom je vanzelf de haven van de stad tegen: een geweldige plek om even uit te rusten, te genieten van het uitzicht en je geredde maaltijd op te eten. Als je weer wat energie hebt, wil je misschien ook wel de Urgull berg bekijken. Zelfs als je eigenlijk meer een strandliefhebber bent, is dit het bezoeken zeker waard.


Vitoria - Gasteiz

Deze stad die bekend staat als "de groene hoofdstad" van Baskenland kan niet missen in dit lijstje. Begin met een bezoek rond de "middeleeuwse amandel" die het hele historische gedeelte van de stad vormt. Hier staan de best bewaarde gebouwen uit de regio. Je kunt vanaf hier naar het Machete-plein gaan en naar het Montehermoso-paleis klimmen tot aan de stenen muur, om te eindigen op het belangrijke Santamaría plein.

De beste manier om de stad te leren kennen is echter door alle lokale pintxos te proberen! Wist je dat je die ook kunt redden? Red een Magic Box bij La Presumida, Taberna Ganeko, Canto del Cuco of Cafetería Pantikosa. Allemaal bieden ze een grote verscheidenheid aan pintxos om van te genieten in dit historische gedeelte van de stad.


Geniet ook van de natuur, want Vitoria heeft een ongelooflijk goed bewaard gebleven Groene Ring met een grote ecologische waarde. Je kunt deze bezoeken en verkennen met de fiets. Je kan zelfs je Magic Box hier mee naartoe brengen! 

Baskenland is trots op haar duurzaamheid, dus hier zijn een paar tips om je vakantie groener te maken:

  • Je zult zien dat er speciale vuilnisbakken in de stad zijn voor elk soort afval. Dat komt omdat ze in Baskenland recycling heel serieus nemen en ervoor willen zorgen dat alles op de juiste plek terechtkomt.
  • Alle steden in Baskenland zijn fietsvriendelijk en er zijn verschillende plaatsen om een fiets te huren, zelfs van de lokale overheden!
  • Geniet op een verantwoorde manier van de natuur en laat alles achter zoals je het gevonden hebt (en als je vuilnis vindt, neem het dan mee!)


We gaven je al de populairste suggesties van onze gebruikers, maar er waren zoveel geweldige suggesties dat we het niet kunnen laten om je er nog een paar te geven:

  • The Sushi Artist (Bilbao)
  • Talo Bakery (Donostia)
  • Bar Aratz voor broodjes (Vitoria)Carmen Huidobro
Movement

Download de app

Houd je van lekker eten, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in tegen voedselverspilling? Download de app en doe mee!

App Store
Google Play