The Netherlandschevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

10x internationale recepten met oud brood

Nederland is een echt broodland. Gemiddeld eten we in Nederland zo’n vier sneetjes brood per dag. ‘Broodnodig,’ ‘broodmager’, ‘ergens brood in zien.’ Ja, het brood zit behoorlijk ingebakken in onze cultuur. Om het zo vers mogelijk te houden weten we de weg naar de vriezer en de broodrooster gelukkig goed te vinden. En een enkele keer maken we zelfs croutons of paneermeel van oud brood. Maar wist je dat je nog veel meer kan doen met oud brood? We gingen eens neuzen in de keuken van onze buurlanden. En we vonden daar heel, erg, veel, lekkers! Zie hieronder de beste buitenlandse broodrecepten. 


  1. Italiaanse tosti 

Loopt bij jou ook al het water in de mond als je aan een tosti kaas denkt? Maar wil je eens uit die comfort zone en een andere variant proberen? We hebben er een paar op een rij gezet!

1. Baby spinazie, plakjes avocado, mozzarella, peper en zout.

2. Rode bietjes, rucola, geitenkaas, peper en zout.

3. Aubergine, zongedroogde tomaatjes, rucola, mozzarella of vegan kaas, peper en zout.

Loop het water je in de mond? Klik hier voor nog meer originele Tosti-recepten.

2. Italiaans pizzabroodje

Heb je een oud stokbrood? Top! Wat moet je doen? Snijd het broodje open, smeer een pesto of tomatensaus erop (of gewoon alleen olijfolie) en beleg het broodje met je favoriete ingrediënten. Hieronder vind je drie combinaties waarbij succes gegarandeerd is.

1. Tomatensaus, zwarte olijven, champignons, basilicum
2. Groene pesto, witte ui, artishok, gele paprika, rucola, pijnboompitten
3. Rode paprika spread, tomaat, kappertjes, rode ui, courgette, aubergine

P.S. Dit zijn opties zonder kaas.! Maar mocht je bijvoorbeeld nog een restje Burrata of Parmigiano Reggiano in huis hebben, past dit er uiteraard ook goed bij.


3. Engelse bread and butter pudding

Als je aan Engeland denkt, denk je misschien aan scones. Maar wist je dat de Britten ook behoorlijk goed zijn in het maken van bread and butter pudding? Dit kan je lekker oppeuzelen tijdens het ‘4 uur thee moment’ of serveren als nagerecht. Alle oude broodsoorten zijn welkom bij de bread and butter pudding en er zijn tientallen variaties. Met jam, donkere chocolade, custard, appel, perzik, ijs, rabarber… You name it! Maar, het allerlekkerste blijft toch met kaneel en RUM!

4. Italiaanse Crostini en Bruschetta

Ohja, die kennen we wel! Één zo’n broodje snacken lukt nooit, het worden er al snel 3, 4, of 5. Voor de perfecte bruschetta smeer je vooraf jouw oude stokbrood in met olijfolie en stop je deze in de oven. Vervolgens garneer je het brood (ruimschoots) met bijvoorbeeld tomaat of aubergine en fijngehakte balsilicum. En smullen maar!

5. Italiaanse Panzanella-salade 

Italianen staan bekend om hun liefde voor eten. Weggooien is dan ook geen optie. De panzanella-salade is in het zuiden dan ook een veel voorkomend gerecht op kliekjesdag. Dit kan met oud brood, olijven, paprika en bijvoorbeeld kappertjes. Het is een salade die je kunt maken als voorgerecht en zich goed leent voor elk seizoen. Kijkje in de keuken? Klik op deze link!


6. Hollands borrelbrood 

Heb je harde broodjes in huis die je graag een tweede leven geeft? Maak er borrelbrood van! Hoe? Snijd de bovenkant van het broodje verticaal en horizontaal 5 keer naast elkaar in. Als het goed is ontstaat er een rooster. Smeer pesto in de gleuven en strooi er lekker veel kaas overheen. Stop het ongeveer 15 minuten in de oven en de borrel kan beginnen.

7. Spaanse broodschotel

Heb je oud brood liggen en ook ontzettend veel zin in comfort food? Dan is de Spaanse broodschotel jouw gerecht! Voor dit makkelijke avondmaal heb je een ovenschaal, oud brood, ui, chorizo, tomaat, ei en kaas nodig. Hierbij kan je gewoon de kaas gebruiken die jij in huis hebt. Dit gerecht verdient misschien geen schoonheidsprijs, maar geeft jouw luie zondag wel een hele fijne wending! Klik hier voor een recept.

8. Franse Kaasbroodtaart

Hoe kan het ook anders, een Franse variant met niets anders dan ‘baguette et fromage!’ De Franse klassieker bevat onder andere walnoten, blauwe kaas en rietsuiker. Klik hier voor een kookfilmpje waar je snel je kneepjes van het vak leert. Bon appetit!

9. Zweedse Broodpudding

Na alle hartige opties is het tijd voor iets zoets! Oude croissants in je broodtrommel? Perfect! Leg ze in een ovenschaal en besprenkel de croissants met zure en zoete smaken. Denk bijvoorbeeld blauwe bessen, citrusfruit en kaneel. Een ware smaaksensatie! Klik hier voor een recept.

10. Hollandse wentelteefjes 

Ja, deze mag toch niet ontbreken in dit overzicht: het Hollandse wentelteefje. Er gaat niks boven deze traktatie gemaakt wat wit oud Casinobrood met kaneel en suiker. Ook al eens een hartige variant geprobeerd? Om het wentelteefje om te toveren in een ‘pikanteltje’ breng je het wentelteefje op smaak met provençaalse kruiden, maple syrup, spek en de kaas! 


Auteur: Robin Hoyer 

Trek naar meer?