10 praktische tips: zo maak jij je restjes op!

Het is kerst! De leukste tijd van het jaar met veel gezelligheid en héél véél lekker eten. We trekken 1e en 2e kerstdag letterlijk alles uit de kast: van foute kersttruien tot de ingewikkeldste schotels. Blijft er bij jou na de feestdagen ook een hoop lekkers over? Geen zorgen. Jouw restjes zijn goud waard! Speciaal voor jou hebben we daarom een lijst gemaakt met tips over hoe je op een feestelijke manier van jouw restjes af kan komen.


1. SAY CHEESE! (KAASFONDUE)

Het fijne aan kaasfondue is dat bijna alle restjes zich lenen voor deze traktatie. Alle overgebleven groenten, kruiden, brood en bodempjes wijn komen goed van pas. Die heerlijke borrelkaasjes? Gooi maar in de pan! Pittige blauwe kaas gecombineerd met milde belegen kaas zorgt juist voor een verfijnde smaak. Combineren is heerlijk! Hmmm, smelt je ook al bij het idee?


2. GOURMETTEN 

Ook deze oer-Hollandse traditie kan niet ontbreken in dit lijstje. We trappen kerst vaak af met de typische kleine pannetjes. Maar wist je dat gourmetten zich juist goed leent voor het afsluiten van de feestdagen? Je kunt namelijk makkelijk kleine stukjes vlees, groenten en vis bakken. Ook het dessert kan je gourmetten. Wat dacht je van gestoofde peer? Yummm!

TIP: Heb je geen gourmetset? Leen er eentje voor een klein bedrag van je buurman op Peerby.


3. DERDE KERSTDAG RESTJES DINER

Zin in een gezellig en makkelijk diner met je vrienden? Organiseer zelf een 3e kerstdag diner. Hoe werkt het? Heel simpel: iedereen neemt zijn restjes van het kerstdiner mee. Zo krijg je een heel gevarieerd diner en zorg je dat er niets wordt verspild! Misschien scoor je zelfs nog wel een lekker recept voor volgend jaar ;)


4. WEL VEEL SOEPS!

Wist je dat

je 7.410.000 resultaten krijgt in Google wanneer je zoekt op ‘soep recept’? Ja, met soep je kan je alle kanten op! Het fijne aan soep is dat het licht verteerbaar is. Ook lenen jouw restjes wintergroenten als pastinaak, pompoen, champignons, venkel en spinazie zich perfect voor dit vloeibare feestmaal. Recept nodig? Probeer de

app van Left2Cook:

geef aan welke producten jij in huis hebt en er rolt een heerlijk recept uit.


5. FRITTATA

Heb je op 3e kerstdag meer behoefte aan comfort food? Gooi al jouw overgebleven aardappeltjes, groente, kruiden, en kazen in 1 kom. Het enige wat je extra nodig hebt om jouw restjes een tweede leven te geven zijn 3 tot 6 eieren. Alles bij elkaar….. En bakken maar!

6. THUISAFGEHAALD

Wel eten over, maar even geen zin in gezelschap? Dat is helemaal niet zo gek na de feestdagen. Ook daar is een oplossing voor! Meld je aan als thuiskok op

thuisafgehaald.

Wie weet maak je iemand uit de buurt wel blij met jouw kerstcreatie!7. KERSTPIZZA

Nee nee, dit is geen gewone pizza! Kerstpizza kan je beleggen met al je heerlijke overgebleven delicatessen, zoals olijven, worst, kaas en groenten. Daarnaast is het leuk om de pizzabodem een bijzondere vorm te geven. Wat dacht je van een dennenboom? Of in de vorm van een krans? Ook vallen mini-pizza’s in de vorm van kerstsokjes altijd goed in de smaak. Zo kan je tientallen combinaties maken met de restjes en het is nog een gezellige activiteit ook!


8. WINTER-BBQ

Wie van de kerstmarkt houdt, houdt ook van de winter-bbq! Het enige wat je nodig hebt: tuin, bbq, muts, en restjes! Onder het genot van huisgemaakte glühwein (daar is de overgebleven rode wijn goed voor) kan je al jouw restjes op de barbecue gooien. Aardappelen en groenten kun je makkelijk in aluminiumfolie poffen. Snijd vlees vooraf in kleine stukjes zodat er steeds wat te snacken valt.

9. ARRETJES-CAKE

Heb je te veel te snoepen in huis? Alle kruidkoeken, chocolade, speculaaspoppen en pepernoten kan je heel goed verwerken in een arretjescake. Klik hier voor een goed basisrecept!


10. KERS(T) OP DE TAART

Je kunt je restjes ook gebruiken om te garneren! Garneren is namelijk gerechten ‘eetbaar’ opmaken. Wat dacht je van een appelzwaan? Komkommerroosjes? Vooral felgekleurde restjes lenen zich goed om een gerecht

the final touch

mee te geven.

Klik hier voor 10 leuke garneertips!


…..VOORKOM RESTJES

Eigenlijk is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Bij deze dus ook nog een paar tips om restjes te voorkomen:

  1. Maak duidelijke afspraken ‘wie wat maakt’ en voor hoeveel personen. Spreek af dat niemand extra eten meeneemt.

  2. Vraag iedereen eigen bakjes mee te nemen naar het kerstdiner. Dan eindigt er aan het einde van het diner niets in de prullenbak.

  3. Ben jij degene die de kerstinkopen doet? Bang dat je te weinig in huis haalt? Kies als aanvulling voor langer houdbare producten! Zo hoef je niks weg te gooien als het niet nodig blijkt te zijn.


Meer weten over hoe je verspilling tijdens de kerstdagen voorkomt? Lees dan deze blog.

Meer weten over hoe je restjes veilig bewaart en opwarmt? Lees dan deze blog. 


Celine Poulussen

Download de app

Houd je van lekker eten, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in tegen voedselverspilling? Download de app en doe mee!

App Store
Google Play