The Netherlandschevron-down_icon
  • Austria
  • Belgium
    • Flemish
    • French
  • Canada
    • English
    • French
  • Denmark
  • France
  • Germany
  • Ireland
  • Italy
  • Norway
  • Poland
  • Portugal
  • Spain
  • Sweden
  • Switzerland
    • German
    • French
    • Italian
  • The Netherlands
  • United Kingdom
  • United States

9x onverwachte producten die je kan invriezen

We weten dat we brood, vlees en vis kunnen invriezen. Maar er zijn nog veel meer producten die zich goed lenen voor het koude kastje. Wist jij bijvoorbeeld dat je basilicum kan invriezen? En wat dacht je van kaas? Er zijn een hoop producten die goed overleven in koude temperaturen. Dat is goed nieuws want zo voorkomen we voedselverspilling én hoeven we niet steeds (alle) ingrediënten opnieuw te kopen wanneer we een kookboek openslaan. 

Wij maken voor jou een fijne selectie van 9 producten met verborgen vries-talent:




  1. Kaas

❄️Harde kaas - 8 maanden (Parmezaan en Pecorino)
❄️Halfharde kaas - 2 tot 8 maanden (Goudse kaas)
❄️Zachte kaas - niet invriezen (mozzarella en brie)

Je hebt een flink stuk kaas op de kop getikt maar je krijgt het echt niet (zonder buikpijn) allemaal in 1 keer op. Geen zorgen! De meeste kazen kan je gewoon invriezen. Je hoeft de kaas enkel in een luchtdicht bakje te doen. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit iets afneemt.

Tip: Vind je het hard geworden kontje kaas niet meer lekker? Rasp deze helemaal op en je hebt kant-en-klare rasp voor je volgende lasagne pasta. 



2. Kruiden

❄️ 6 maanden

Nat invriezen: basilicum, koriander, peterselie
Droog invriezen: munt, oregano, tijm & rozemarijn 

Verse kruiden zijn heerlijk om mee te koken maar de helft eindigt vaak verlept in de koelkast. Zonde, en gelukkig niet nodig. Je kunt gedroogde kruiden namelijk direct invriezen in een afgesloten bakje. Daarnaast zijn verse kruiden ook prima in te vriezen: 

1. Hak de kruiden

2. Stop deze in een of meerdere ijsblokbakjes

3. Gooi er een beetje water/olijfolie bij (afhankelijk voor welk gerecht je ze later wil gebruiken). 



3. Hummus

❄️ 4 maanden

Heb je zelf hummus gemaakt maar de hoeveelheid een beetje enthousiast ingeschat? Stop de hummus in een diepvriesbakje. Vul deze voor ¾ met jouw homemade hummus. Giet er vervolgens een dun laagje olijfolie overheen, zo droogt de hummus niet uit en blijft het goed op smaak. Kant-en-klare hummus kan je ook invriezen maar zorg dan wel dat je het overschept in een diepvriesbakje. 

Maak volgende keer dus gerust een extra portie!




4. Gekookte rijst (en pasta)

❄️ 2 maanden 

Oeps, weer een inschattingsfout. Veel rijst over? Ook dit kan de vriezer in! Stop de nog stomende rijst in een luchtdicht bakje. Het is belangrijk om de rijst goed en snel af te koelen voordat je het in de koelkast of vriezer doet. Je kunt dit doen door de restjes in een bakje in koud water te zetten. Wanneer je de rijst ontdooit kan dit in de magnetron (met een scheutje water erbij). Het beste is om de rijst 5 uur op kamertemperatuur te laten ontdooien. 



5. Noten

❄️ 2 jaar

Wel geschikt: amandelen en cashewnoten
Niet geschikt: pecan-, para- en walnoten

Wow! 2 jaar? That’s Nuts! Ja, dit gaat in principe voor alle noten op. Het beste is om verse noten (die je wil bewaren) in de vriezer te doen. Hierbij geldt:

🥜 ongezout is beter dan gezout
🥜 met schil is beter dan ongeschild
🥜 gebrand is beter dan ongebrand



6. Avocado’s

❄️ 6 maanden

Het is weer zover, íneens zit je weer met een netje overrijpe avocado’s. En je checkte ze nog wel elke dag! Avo voor ontbijt, lunch en avondeten? Niet nodig. Je kunt deze tropische traktatie gewoon invriezen. 

1. Snijd ze door de helft, wip de pit eruit, besprenkel ze met citroensap en dek de helften goed af met huishoudfolie. 

2. Pureer de vrucht tot guacamole en vergeet ook hier de citroensap niet.

Door het invriezen gaat de smaak en textuur wat achteruit. Je kunt de avocado’s daarom goed verwerken in groene smoothies. Wist je al dat avocado ook heel erg lekker is als pastasaus?  




7. Champignons 

❄️ 3 maanden

Champi, champi! Champignons zijn luxe-paardjes, en vragen wat meer aandacht voordat ze de vriezer ingaan. Maar na de juiste behandeling zullen ze hun rijke smaak behouden: 

1. Borstel ze goed schoon (vuil trekt bacteriën aan die het bedervingsproces versnellen)

2. Snijd ze in partjes of schijfjes

3. Bak, blancheer of sauteer ze

4. Vries het zo droog mogelijk in 



8. Dim sum

❄️3 maanden

Over het algemeen is er geen tweede leven weggelegd voor warme snacks, maar dim sum kan gelukkig wel tegen een beetje kou! Ingevroren dim sum heeft enkel een stoombadje nodig en smullen maar!  




9. Gember 

❄️3 maanden

Het gele goud, wij zijn er dol op. Wist je dat je ongesneden gember zich goed leent voor het vriesvak? Het is handig om van tevoren de gember al in stukjes te snijden maar je kunt de wortel ook bevroren raspen. Fluitje van een cent! 


Auteur: Robin Hoyer

Trek naar meer?