Hoe klimaatverandering jouw favoriete eten in gevaar brengt

a year ago

Dat klimaatverandering een grote impact heeft op ons leven weten we al jaren. Maar op welke dagelijkse producten klimaatverandering écht impact heeft, weten veel mensen eigenlijk niet. Naarmate de temperatuur en de extreme weersomstandigheden toenemen, zijn er steeds meer negatieve effecten te zien in de productie van voedsel. Als voorbeeld laten we 6 verschillende soorten voedsel zien die kunnen verdwijnen als gevolg van klimaatverandering.

1.Koffie
Wij zijn vast niet de enige die ‘s ochtends pas aanspreekbaar zijn na een kopje koffie. We hebben dan ook verdrietig nieuws voor iedereen die niet kan functioneren zonder koffie. Door temperaturen boven het gemiddelde en veranderingen in de reguliere weersomstandigheden zijn er invasieve soorten en schimmels in koffievelden ontstaan. Deze beschadigen de koffieplantages in Zuid-Amerika. Naast deze schimmels, zorgt ook de aanhoudende droogte voor grote verliezen. De verwachting is dat het aantal Afrikaanse regio's waar koffieplanten groeien, tussen de 65% en 100% zal dalen.

2. Zeevruchten
Door de bufferwerking van de zee vertraagt de opwarming van de atmosfeer. Dit lijkt positief, maar er zit een keerzijde aan. Hoe meer CO2e er in de oceaan terechtkomt, hoe zuurder het water wordt. De verzuring bedreigt het leven in de zee omdat het niet in staat is zich aan te passen aan de nieuwe zure pH. Daarnaast migreren sommige soorten naar andere geschikte gebieden, wat een verstoring in het ecosysteem veroorzaakt.

3. Chocolade
Chocolade… woorden kunnen onze liefde voor deze zoetigheid niet beschrijven. Ook onze geliefde cacaobonen zullen helaas negatieve gevolgen ondervinden van klimaatverandering. Door de stijging van de temperatuur en het gebrek aan water zal de oogst verminderen. Landen als Ghana zullen bijvoorbeeld tegen 2050 een temperatuurstijging ervaren van 2ºC. Door deze stijging in temperatuur zullen bomen water verliezen door verdamping waardoor de productie van cacaobonen wordt verminderd.

4. Bier
Slecht nieuws voor bierliefhebbers. De bierproductie wordt al aangetast door de klimaatverandering en producenten hebben het moeilijk om grondstoffen te vinden. Een onderzoek dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Plants heeft verschillende klimaatscenario's bestudeerd om de effecten op de velden in de komende 80 jaar te meten. Als we de klimaatverandering niet verminderen, zal er een tekort aan bier zijn en zullen we een aanzienlijke prijsstijging zien. Voelen jullie ook een lichtelijke paniekaanval opkomen?

5. Wijn
Dit doet ons ontzettend veel pijn, maar ook wijn zal ook worden beïnvloed. Wijngaarden zijn zeer sfeergevoelige velden die precieze omstandigheden vereisen. Om die reden zal de wijnproductie worden verminderd. Zelfs de smaak kan veranderen omdat wijngaarden specifieke temperaturen nodig hebben.

6. Maïs (en de dieren die het eten)
De wereldwijde maïsproductie is al 4% minder dan het geweest zou zijn zonder temperatuurstijging. Het effect van de klimaatverandering op de productie van maïs is niet alleen van invloed op directe consumenten, maar bereikt ook de hele vleesindustrie. Maïsvelden zijn namelijk een van de meest gebruikte bronnen voor diervoeding. Dat zou een hogere prijs betekenen, niet alleen voor maïs, maar ook voor de afgeleide dierlijke producten die we eten (vlees en zuivelproducten).

Zoals je ziet, heeft klimaatverandering negatieve gevolgen voor de landbouw en dus ook voor het voedsel dat we eten. Zelfs als dit voedsel niet volledig verdwijnt, zal de hoeveelheid ervan aanzienlijk worden verminderd en zal de prijs aanzienlijk hoger zijn. Wees daarom bewust van klimaatverandering en de invloed hiervan op eten.
Er is veel te redden en samen kunnen we een verschil maken!

Marieke Graat
Head of Marketing

Download de app

Houd je van lekker eten, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in tegen voedselverspilling? Download de app en doe mee!

App Store
Google Play