Haal alles uit de (koel)kast voor de broodpudding van Estée Strooker

Celine Poulussen

3 months ago


Heb je de paaslunch achter de rug? En heb je nog eten over? Ondanks dat je zo je best hebt gedaan om niet te veel te kopen? Dan is dit recept voor jou!

Estée Strooker (29) deed op haar twintigste mee aan het tv-programma MasterChef Nederland en ging er ook nog eens vandoor met de winst. Ze opende al snel daarna haar restaurant ‘t Amusement in Arnhem, waar ze creatieve verrassingsmenu’s serveert. Daarnaast runt ze haar eigen Eetwinkel STROOM, was ze te zien in verschillende programma’s op 24Kitchen, heeft ze haar eigen blog en schreef ze twee kookboeken. 

Ze maakt speciaal voor Too Good To Go een no-waste broodpudding. Een makkelijk en nonchalant recept, zoals Estée het zelf noemt. “Je kunt er mee variëren en het komt dus niet zo nauw met afwegen.” 



Benodigdheden

Disclaimer: laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst maar trek alles uit je eigen kast. Er zijn zoveel varianten op dit recept mogelijk dat je er niet speciaal een heel lang boodschappenlijstje voor hoeft te maken.

  • 200 ml Yoghurt
  • 100 ml Karnemelk
  • 300 ml Melk - Je hebt niet alle zuivelproducten nodig, dit had ik nog over. Je kan ook kiezen voor plantaardige melk of alleen karnemelk/yoghurt. Te dik? Gebruik wat water!
  • 75 g Amandelmeel
  • 4 Eieren
  • 4 el Poedersuiker (normale of basterdsuiker is ook prima!)
  • 1 Snufje zout
  • 1/2 el Bakpoeder
  • 1/2 el Kaneel
  • 2 Croissants
  • 2 Krentenbollen
  • 4 Plakken brood - Ook te vervangen door normaal brood, beschuit bolletjes of suikerbrood. Gebruik wat je over hebt!
  • 100 ml Honing
  • 40 g Roomboter
  • 3 Perziken
  • 2 Appels
  • 6 Pruimen
  • 2 Handjes bramen - Ook hier is alles wat je over hebt lekker!
  • (tulband) cakevorm
  • Olie om de vorm in te vetten
  • Handje bloem


Voor dit recept vind ik het het mooist om een tulband vorm te gebruiken. Deze doet lekker feestelijk aan en bovendien is het de perfecte kruising tussen een cake en een pudding. Ik heb voor dit recept echt al mijn restjes gebruikt. Ik geef je dus ook in de ingrediëntenlijst genoeg alternatieven voor ingrediënten, zodat je niet je huis uit hoeft om naar de winkel te gaan. Gewoon gebruiken wat je in huis hebt!


Bereidingswijze

  1. Meng in een grote kom de yoghurt, karnemelk, melk en eieren en zeef daar het amandelmeel overheen. Meng alles door elkaar tot het de dikte van een pannenkoekenbeslag heeft bereikt, bij voorkeur iets dunner. Voeg een snuf zout en kaneel toe. Doe de halve eetlepel bakpoeder en vier eetlepels poedersuiker erbij en meng het geheel goed door elkaar

  1. Scheur het brood in grove stukken en meng deze door het beslag heen. Laat een tijdje wellen

  1. Snijd het fruit in grove stukken. Verwarm in een koekenpan de honing en laat die karameliseren tot het bruin is en lekker begint te geuren. Voeg hier ondertussen het gesneden fruit aan toe. Karameliseer het fruit voor circa 3 minuten door het af en toe om te scheppen

  1. Voeg de roomboter toe en laat alles lekker sudderen voor vijf minuten. Er ontstaat op deze manier een soort vloeibare karamelsaus met stukjes fruit er in. Meng de de karamelsaus door het puddingmengsel

  1. Vet de tulbandvorm in met een laagje olie, pak een handje bloem en bestuif de vorm. Schep het puddingmengsel in de vorm en bak de pudding eerst voor 30 minuten op 180 graden en daarna nog 45 minuten op 130 graden

  1. Laat de pudding goed in de vorm afkoelen. Snijd de randjes voorzichtig los met een mes en leg hem op een mooi bord



Celine Poulussen