Zo fermenteer je (overgebleven) groenten

Celine Poulussen

4 months ago

Voor iedereen voor wie ‘fermenteren’ klinkt als hogere wiskunde … zet je schrap: Wist je dat fermenteren makkelijker is dan een ei bakken? Ja echt, het fermentatieproces zelf kan soms wel jaren duren, maar jouw nodige handeling duurt niet meer dan 5 minuten. Niets meer dat de fermentatie uh.. de pret kan bederven!

Wat is fermenteren?

Fermentatie is een ‘gewenst bedervingsproces’. In dit proces komen probiotica vrij (gezonde bacteriën). Deze bacteriën zorgen ervoor dat het eten licht verteerbaar wordt voor de maag. Erg gezond dus. Grote kans dat jij zelf wel eens gefermenteerde producten eet zonder dat je het door hebt. Bekende voorbeelden zijn yoghurt, kaas, bier, kombucha, zuurkool, kimchi en tempeh (gefermenteerde sojabonen). 

Waarom zou ik fermenteren? 

  • Je hoeft je overgebleven groenten niet weg te gooien
  • Ontstaan van probiotica, daar zijn darmen je dankbaar voor!
  • Je creëert ontzettend lekkere nieuwe (zoetzure) smaken

Wist je dat sterrenchefs ook veel met gefermenteerde groenten koken? Wat dacht je van een aspergesaus gemaakt van asperges van vorig seizoen. Een ware smaaksensatie!

Oké, let’s go! Wat heb ik nodig?

  • 1 schone weckpot
  • Zout
  • Water 
  • Stevige groente (rode kool, witte kool, wortelen, komkommer, radijs, sperziebonen, bloemkool, courgette) 
  • Optioneel: smaakmakers als peper, gember, chilipepers

Hoe maak ik het? 

1. Was de groente, haal de gebruikelijke oneetbare stukjes eraf en zorg dat ze in de weckpot passen. Vul de weckpot voor ¾ met de groenten.

2. Meng water met zout. Voeg eventueel smaakmakers toe (zoals gember of chili). Gooi dit mengsel in de pot. Zorg dat de groenten volledig onder water staan. 

3. Sluit de pot, en klaar! 

4. Doe aankomende weken de weckpot steeds na 3 dagen open. Dit ‘laten luchten is belangrijk om ontstane gassen uit de weckpot te laten ontsnappen. Dit is ook een goed moment om te proeven. Optimale fermentatie groenten: 3 dagen - 3 weken. 


….Proef daarom elke dag. Vind je het lekker? Verplaats de groenten dan naar een koele plek (koelkast of kelder). De kou vertraagt het fermentatieproces. Je kunt nu elk moment de groenten opeten, bon appétit! 

Auteur: Robin Hoyer 

Celine Poulussen