De cirkel weer rond

2 years ago

Met de kennis van nu is het eindelijk mogelijk – maar ook vooral noodzakelijk – om met z’n allen te streven naar een circulaire economie. Ik vraag mij vaak af of iedereen hier mee bezig is, of dat ik mijzelf in soort een bubbel bevind. Eén ding is zeker: het hergebruiken van grondstoffen, en het verminderen van afval en voedselverspilling klinkt iedereen goed in de oren. Echter staat het ver van ons af en is het daarom te gemakkelijk om te negeren of af te wimpelen.


Er is één specifiek maatschappelijk probleem wat mij erg bezighoudt, namelijk voedselverspilling. Al sinds ik tijdens mijn eerste bij baantje de afwas deed en tafels poetste in een klein restaurant, heb ik mij verbaasd over de gigantische hoeveelheid goed eten dat weggegooid werd. Ruim 30% van het geproduceerde voedsel in de wereld wordt helaas nog steeds verspild. En dat terwijl de wereldbevolking nog steeds groeit. Als alle mensen willen blijven voorzien van voedsel, moet dit percentage van 30% drastisch verlaagd worden!


Als we dit soort feiten horen of lezen, zijn we het er vrijwel allemaal over eens dat dit een probleem is en dat er ook een oplossing moet komen. Het moeilijke is alleen dat we niet altijd zien of weten van wie deze oplossing moet komen. We hebben al snel het idee dat we als individu weinig verschil kunnen maken. Maar mede omdat wij zo gewend zijn geraakt om alles tot onze beschikking te hebben,is dit ontzettend grote probleem ontstaan. Wij willen in de winter toch graag een verse mango door de smoothie of een zachte avocado op ons brood kunnen smeren. Het probleem ligt daarom niet alleen bij de grote bedrijven, instanties of de massaproductie. Het probleem begint bij onszelf. Wij hebben een luxepositie voor onszelf gecreëerd waarin we kunnen krijgen wat wij willen in de hoeveelheden die wij willen en wanneer we het willen. Het aanbod van voedsel is daardoor steeds groter en uitgebreider geworden. Zo werkt de economie nou eenmaal; vraag en aanbod.


We lijken onze roots kwijt. In Nederland kennen we vier seizoenen die allevier heerlijke, gezonde producten met zich meebrengen. Probeer in het najaar bijvoorbeeld eens vlierbessen van eigen bodem in je yoghurt in plaats van een mango of beleg je broodje met zelfgemaakte boerenkoolpesto. Ik hoop dat we ons koopgedrag kunnen veranderen voor een betere wereld. Want als wij ons koopgedrag veranderen, dan kunnen wij de markt veranderen en zo maken we berg afval kleiner en de cirkel rond.


---------

Deze blogpost is geschreven door Tim Wierks. Hij heeft International Sustainable Development & Corporate Social Responsability gestudeerd en is Waste Warrior bij Too Good To Go in Amsterdam.

Marieke Graat
Head of Marketing

Download de app

Houd je van lekker eten, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in tegen voedselverspilling? Download de app en doe mee!

App Store
Google Play