5x alternatieven voor plastic wegwerpartikelen

2 years ago

Laatst stemde het Europees Parlement in met het verbod op plastic wegwerpartikelen. Het plan is om vanaf 2021 onder andere plastic rietjes, plastic bestek en wattenstaafjes te verbieden. Goed nieuws voor de oceanen - een goede stap richting minder plastic vervuiling! Er moet nog wel wat werk worden verzet om het verbod definitief te maken, maar je kan zelf wel alvast de eerste stap zetten met deze vijf tips:


1. Koffie to go, beker to stay

Wist je dat je bij meerdere zaken op NS stations korting krijgt wanneer je je eigen herbruikbare koffiebeker meeneemt? Op dit moment krijg je korting bij alle stationsvestigingen van Kiosk, Stationshuiskamer, Starbucks, Julia’s, AH to go, Döner Company en Railcatering in de trein.

Heb je nog niet je eigen beker? Bekijk deze dan eens:


2. Wattenstaafjes

Wattenstaafjes zwerven vaak nog jaren rond op straat of in de zee. Met een beetje zoekwerk vind je echter ook ecologische alternatieven:


3. Rietjes zijn voor mietjes

Rietjes komen ook vaak in de oceaan terecht in plaats van bij het plastic afval. Ondanks hun kleine formaat verstrikken ze daar zeedieren en worden ze opgegeten door vissen. En eerlijk is eerlijk: rietjes zijn misschien niet heel erg nodig. Maar hé, wij willen geen fun busters zijn, dus hier een paar verantwoorde alternatieven om je drankje mee op te slurpen:


4. Hork hork hork, soep eet je met een..

..super fancy metalen spork! Als je bijvoorbeeld eten afhaalt en in het park eet, sla dan het wegwerpbestek af. Neem gewoon je eigen bestek uit de keukenla mee. Of eet als een pro-on-the-go met een officieel reissetje:


5. Groen poetsenOm de drie maanden moet je ongeveer je tandenborstel vervangen. Dat zijn toch weer vier plastic items per jaar die je weggooit. Ook hier zijn duurzame alternatieven voor. Neem bijvoorbeeld een bamboe tandenborstel abonnement:


Bronnen:

https://nos.nl/artikel/2256202-europees-parlement-steunt-verbod-op-plastic-wegwerpartikelen.html?fbclid=IwAR0dT7BvfL5v6upiYsX7kE40xHLDuQ-mxkF9G-F_fLN637h8sfmGUtwKfuc

https://www.nationalgeographic.nl/milieu/2017/04/de-strijd-tegen-rietjes-oceanen

https://www.ns.nl/over-ns/duurzaamheid/recycling/breng-je-eigen-beker-mee.htmlNicole van Brummelen

Download de app

Houd je van lekker eten, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in tegen voedselverspilling? Download de app en doe mee!

App Store
Google Play