Als je voedsel verspilt, verspil je je tijd

2 years ago

Stel je eens voor... Je hebt zojuist je boodschappen gedaan voor een week. Je hebt drie tassen gevuld met lekker, vers eten en drinken. Maar dan, op weg naar huis, gooi je een van de tassen weg.


Dat klopt niet toch?

Maar we doen het allemaal. Onderzoek toont aan dat in een gemiddeld Europees huishouden 40% van al het voedsel dat door consumenten wordt gekocht, wordt weggegooid.


Stop met het verspillen van je tijd!

Natuurlijk weten we dat je je boodschappen niet zomaar weg zou gooien. Wat er echt aan de hand is, is dat we niet goed genoeg plannen. We kopen meer dan we kunnen opmaken. Of we hebben een lange dag gehad, dus laten we wat bezorgen in plaats van zelf koken met wat we nog thuis hebben. Dit is allemaal normaal. We doen het allemaal. Maar als we toch wat meer nadenken over onze planning, de boodschappen en koken, kunnen we vrij gemakkelijk wat dingen aanpassen. Het draait allemaal om gewoontes.


Als je nog meer overtuigingskracht nodig hebt, laten we proberen de dingen in perspectief te plaatsen. Omdat voedsel dat verspild wordt, veel meer is dan alleen dat.


Als je voedsel verspilt, verspil je ook geld. Een gemiddeld huishouden geeft ongeveer €1000,- per jaar uit aan voedsel dat uiteindelijk verspild wordt. Dat staat ongeveer gelijk aan een nieuwe tv - een vakantie - of je maandelijkse vaste lasten.


En dat is nog niet alles. Naast het verspillen van geld door het verspillen van je eten, verspil je ook je tijd! Elke maand verspil je maximaal 4 uur door te winkelen voor dingen die je niet eens gebruikt. Dat is een hele week yogales. Een lange wandeling met de hond. Of genieten van quality time met vrienden, familie en eten.


Food for thought

Het is duidelijk dat het verspillen van voedsel niet goed is. Neem even de tijd om na te denken over alle processen die leiden tot het daadwerkelijk afleveren van, laten we zeggen een banaan, naar je dichtstbijzijnde supermarkt of je favoriete restaurant. Eerst planten, dan groeien, oogsten, sorteren, transporteren en naar de eindbestemming brengen. Er wordt zo veel meer verspild dan die ene banaan wanneer je die weggooit.


Zoveel mensen en processen hebben deel uitgemaakt van het leven van deze banaan. En dan gaat het gewoon verloren. Het eten, de tijd, het geld.

We willen dat graag veranderen. En we willen dat je er deel van uitmaakt. Dus laten we beginnen met ons voedsel, onze tijd en ons geld (en bananen) verstandig te gebruiken.

Marieke Graat
Head of Marketing

Download de app

Houd je van lekker eten, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in tegen voedselverspilling? Download de app en doe mee!

App Store
Google Play