5 tips om voedselverspilling te verminderen

2 years ago

Het vermijden van voedselverspilling - of het verminderen - is super simpel! Het maakt daarin niet uit of je nu een huishouden van één, twee of vijf personen hebt. Met weinig moeite kun je al grote impact hebben. We hebben vijf tips voor je op een rijtje gezet.


1: Weersta de verleiding ??

Tijdens een rondje door de supermarkt krijg je te maken met meer verleiding dan in de gemiddelde aflevering van Temptation Island. Oppassen dus! 1+1 aanbiedingen lijken aantrekkelijk, maar gebruik je de producten echt? Denk goed na, ben realistisch en koop geen extra's in de aanbieding die je anders ook niet zou kopen of die je voor de 'te gebruiken tot' datum niet op kan maken. Oh, en die extra grote winkelmanden... Die zijn er om jou het gevoel te geven dat je nog niet genoeg gekocht hebt. Maar nu je dit weet, laat jij je niet meer gek maken en koop je alleen nog wat er op je winkellijstje staat!


2: De houdbaarheidsdatum ?

Over die datums gesproken - weet je wat ze betekenen? Er zijn verschillende manieren om op producten de houdbaarheid te duiden. En omdat er zo veel verschillende manieren zijn, kunnen ze nogal verwarrend zijn. Een hele korte uitleg:

'Gebruiken tot' betekent 'niet gebruiken na' - dit is meestal bedoeld voor rauw vlees, vis en schaaldieren, waardoor je na de houdbaarheidsdatum behoorlijk ziek kunt worden.

'Ten minste houdbaar tot' betekent 'kan nog worden gebruikt na'. Producten met deze houdbaarheids-term kunnen in veel gevallen nog prima worden gebruikt na de aangegeven datum. Dit zijn meestal zuivelproducten, ingeblikte goederen, sappen, meel, granen enz. Je kunt meestal gemakkelijk zelf ook ruiken of proeven of dit product nog goed is.


3: Gebruik alles ???

Geef je groenten en fruit wat liefde! En gooi de slecht uitziende producten niet weg! Ze zien er misschien niet meer zo lekker of een beetje raar uit, maar een kleine oneffenheid doet niemand kwaad. We hebben allemaal onze foutjes toch?! Snijd de beurse plekken weg, maak van je restjes groenten een gezond soepje of verwerk die overrijpe aardbeien in een smoothie of jam


Heb je inspiratie nodig wat je van je restjes kan maken? Je favoriete zoekmachine geeft je leuke ideeën voor het gebruik van je aardappelschillen, appelfragmenten, bloemkoolblaadjes enz. We zijn vaak gewend om deze dingen weg te gooien, maar je kan ze nog gemakkelijk gebruiken voor bouillon, chips, soepen, smoothies, sapjes en andere dingen. Een traktatie voor jezelf, voor je portemonnee én het milieu :-)


4: Koelen is cool ❄️

Zorg ervoor dat je je koelkast of vriezer niet te vol zet. Zo verlies je overzicht en koop je snel te veel en gooi je vooral te veel weg! Zet producten met een lange(re) houdbaarheidsdatum achterin de koelkast de producten die eerst op moeten voorin. Bij een grote koelkast kun je er ook voor kiezen om deze in te delen in soort eten/drinken - of een manier die voor jou logisch is. Het belangrijkste is dat je een manier zoekt die werkt voor jou om niet (meer) te verspillen.


Heb je te veel gemaakt van zo'n lekkere smoothie of heb je eten over? Vries het in of zet het in de koelkast. Dan kun je het de volgende dag of volgende week alsnog gebruiken. Veel restjes van je avondeten zijn ook een leuke aanvulling op je lunch van de volgende dag. Of maak van je restjes een gezellige tafel vol tapas of organiseer een leftover-picknick! Dus: probeer ruimte te maken in een koelkast- of vriesvak voor kleinere gerechten die later kunnen worden gebruikt voor een snackfeest.


5: Wie schrijft, die blijft ?

Zodra je deze simpele tips onder de knie hebt, zul je merken dat je minder naar de winkel hoeft. En als je denkt dat je niet zo veel weggooit, probeer het eens een week lang op te schrijven - alles wat in je vuilnisbak terecht komt, komt op een lijstje. Dat geeft je een idee van hoeveel je nu écht weggooit. Die 3 beurse appels, een broccolistronk, een paar stengels bleekselderij... Alles kan worden gebruikt - zelfs samen in een super gezond zomers sapje ;-)


Anyways. Genoeg over sappen. Laten we dit samen doen. Laten we ons eten met wat meer liefde behandelen en samen voedselverspilling bestrijden ?

Marieke Graat
Head of Marketing

Download de app

Houd je van lekker eten, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in tegen voedselverspilling? Download de app en doe mee!

App Store
Google Play