15 simpele tips voor een duurzamer leven

Je leest, ziet en hoort het overal: we vragen te veel van onze planeet en moeten met z’n allen nu toch echt bewuster en duurzamer leven. Maar waar begin je met het aanpakken van zo’n groot probleem? Je raadt het al: gewoon bij jezelf! Wij geven een paar praktische tips die je makkelijk kunt toepassen op je dagelijks leven.


1.Eet minder vlees

Deze hoor je vast niet voor het eerst, dus laten we hier maar gewoon mee beginnen ;). De veehouderij veroorzaakt wereldwijd 14,5 procent van alle broeikasgassen en voor elke kilo vlees is ontzettend veel water en voer nodig. Geen paniek. Je hoeft natuurlijk niet meteen je hele dieet om te gooien. Begin bijvoorbeeld met één dag in de week waarop je geen vlees eet. Ook leuk: doe eens mee aan de nationale week zonder vlees!


2. Kies voor seizoensproducten

Groente en fruit vanuit het buitenland naar Nederland transporteren kost een hoop brandstof. Vooral als dit met een vliegtuig gebeurt. Seizoensproducten groeien vaak in je eigen omgeving en zijn dus minder belastend voor het milieu. Milieu Centraal heeft een handige tool gemaakt waarmee je precies kunt checken welke producten bij welk seizoen horen.


3. Doe de deksel op de pan wanneer je pasta of rijst kookt

Op deze manier is je eten sneller klaar en is er minder gas/electriciteit nodig. Simpel maar effectief!


4. Kook met restjes

Voedselverspilling heeft veel schadelijke gevolgen voor het milieu - het zorgt namelijk voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Zorg er daarom voor dat je niet zomaar eten weggooit maar creatief omgaat met je restjes. Wil je meer tips tegen voedselverspilling? Neem dan hier een kijkje!5. Trek de stekker eruit

Apparatuur zoals opladers blijven stroom gebruiken, ook als er bijvoorbeeld geen telefoon aan is gekoppeld. Dit komt omdat er in een oplader altijd een gesloten stroomkring is, die niet uitgeschakeld kan worden met een schakelaar. Apparaten zoals lampen verbruiken geen stroom als de schakelaar op uit staat. Deze kunnen dan ook gewoon aangesloten blijven op het stopcontact.


6. Zet apparaten écht uit in plaats van op de stand-by stand

Wanneer apparaten zoals televisies op standby staan, verbruiken ze nog steeds stroom. Zet deze apparaten dus helemaal uit.


7. Gun producten een tweede leven

Koop eens een tweedehands tv of een refurbished telefoon. Zo hoeft er voor jou geen nieuw product gemaakt te worden en kunnen die grondstoffen mooi in de grond blijven!8. Laat kleding eerst een paar keer luchten voor je het wast

Zitten er vlekken in je kleding of is het genoeg om ze even uit te hangen zodat ze kunnen luchten? Op deze manier hoef je minder vaak te wassen én gaat je kleding langer mee. Win win!


9. Was je kleding op 20 graden

Tijdens een wasbeurt wordt het grootste deel van de energie verbruikt om het water te verwarmen. Daarnaast is koud wassen niet alleen beter voor het milieu en de portemonnee, soms krijg je vlekken juist beter uit je t-shirt wanneer je deze koud reinigt. Zo kunnen bloed- en zweetvlekken juist in de stof trekken wanneer ze in warm water worden gewassen.


10. Vermijd korte wasprogramma’s

Veel wasmachines hebben een kort wasprogramma of 'snelle was' knop. Dit bespaart tijd, maar verbruikt meer energie! Het hogere energieverbruik komt doordat het snelle programma de temperatuur verhoogt om de kortere wastijd te compenseren.


11. Laat je was drogen aan het wasrek

Drogen aan het wasrek in plaats van in een droger is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor je kleding!


12. Draai de verwarming uit

Bij veel huishoudens staat de verwarming ongemerkt altijd aan. Wen jezelf aan om de verwarming uit te draaien en alleen aan te zetten als je het écht koud krijgt. Als je centrale verwarming hebt kun je thermostaat instellen op een lage temperatuur van 18 graden. Let er ook op dat de verwarming niet aanstaat als je gaat slapen of weg bent.13. Scheid je afval

Er bestaan veel fabels over dit onderwerp maar afval scheiden levert veel op. Materialen als papier, glas, plastic en batterijen kunnen voor een groot deel hergebruikt worden. Dat bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld.


14. Douchen met muziek

Korter douchen is een voor de hand liggende tip maar klinkt niet heel leuk. Wil je niet langer dan 10 minuten douchen? Zet dan muziek op en spreek met jezelf af dat je niet langer dan 3 nummers mag douchen. Zo maak je er tóch iets leuks van.


15. Gebruik een menstruatiecup

Deze tip is niet voor iedereen even relevant maar toch het noemen waard. Blijkbaar gebruikt een vrouw in 10 jaar ongeveer 4.000 tampons. Met het gebruik van een menstruatiecup bespaar je dus niet alleen op een enorme berg afval, maar ook op de verpakkingen, het materiaal en de productie. Dit maakt menstruatiecups heel milieuvriendelijk.

Heb jij zelf nog tips voor een duurzamer leven? Deel ze met ons via Instagram, Facebook of Twitter

Celine Poulussen

Download de app

Houd je van lekker eten, ben je nieuwsgierig en zet je je graag in tegen voedselverspilling? Download de app en doe mee!

App Store
Google Play